Spreekverbod bij chiponderzoek

Nieuws | de redactie
15 juli 2008 | Nadat staatssecretaris Huizinga onderzoekers van de Radboud Universiteit al had opgeroepen tot verantwoordelijke wetenschap, hebben diezelfde onderzoekers nu van de rechter een spreekverbod gekregen, op straffe van een dwangsom.  Ambtenaren van V&W blijken met de universiteit overleg gevoerd te hebben over mogelijke publicaties.

Op last van de rechter is een spreekverbod opgelegd gekregen over het onderzoek naar de veiligheid van de Mifare Classic Chip. Dit is de uitkomst van een kort geding dat chipproducent NXP had aangespannen. Het geldt totdat de rechtbank in Arnhem zich over de publicatie van dit onderzoek heeft uitgesproken en wordt gehandhaafd op straffe van een een dwangsom.

De onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit ligt al langer onder vuur. Toen zij de veiligheidsgebreken van de OV-chipkaart eerder dit jaar aantoonde, kwam haar dat op zware verwijten van de vervoerders te staan. Directeur Kroon van het GVB verbaasde zich over de gretigheid waarmee universiteiten aankondigen, dat zij de kaart ‘bijna’ gehackt hebben. Dat gebeurt volgens hem puur uit eigenbelang en niet vanuit een echte maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid. Hem stoort dat “wie wat over de OV-chipkaart roept, gegarandeerd in de schijnwerpers staat.”

Eind juni vroeg het kamerlid Duyvendak bezorgd aan staatssecretaris Huizinga of zij de onderzoeksgroep een spreekverbod had opgelegd. In haar antwoord laat de bewindsvrouwe weten geen spreekverbod te hebben opgelegd. Maar de ambtenaren van staatssecretaris Huizinga hebben wel degelijk contact gehad met de Radboud Universiteit over de wijze waarop onderzoeksresultaten naar buiten worden gebracht. De bewindsvrouw van V&W gaat er vanuit dat de wetenschappers van de Radboud Universiteit “hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen en deze zorgvuldig afwegen ten opzichte van hun wetenschappelijke ambities”. Huizinga roept dus op tot prudentie bij het omgaan met onderzoeksresultaten, omdat het naar buiten brengen hiervan grote maatschappelijke gevolgen kan hebben.

In haar brief aan de Tweede Kamer mijdt Huizinga zorgvuldig de suggestie, dat zij de Radboud op dit punt aan banden zou willen leggen, of zelfs maar om terughoudendheid zou hebben gevraagd. Toch kan ze niet ontkennen dat haar ambtenaren contact hebben gehad met de universiteit over het onderzoek naar de beveiliging van chipkaarten. De Radboud Universiteit zou daarbij hebben aangegeven dat er geen handboek komt voor kraaktechnieken. Wel werkt de universiteit aan een publicatie over dit onderwerp die dit najaar gepland staat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK