Terpstra behouden voor hbo

Nieuws | de redactie
14 juli 2008 | Doekle Terpstra blijft bij de HBO-raad. De koepelvoorzitter vindt het eervol dat zijn naam de ronde doet als nieuwe burgervader van Rotterdam, maar tegen ScienceGuide zegt hij: “Ik heb echt niet gesolliciteerd naar die post. Daarbij speelt een belangrijke rol dat ik het bij de HBO-raad bijzonder naar mijn zin heb.” Maar ook een inhoudelijk aspect blijkt een wezenlijke overweging voor Terpstra.

De opluchting zal in elk geval groot zijn bij neo-rechtse groeperingen in de Maasstad, als Leefbaar Rotterdam. Deze partij was zo bevreesd dat het CDA Terpstra naar Rotterdam zou dirigeren, dat zij zitting nam in de benoemingscommissie van de gemeenteraad om dit te torpederen.

Terpstra zegt tegen ScienceGuide, dat zijn aanblijven mede ingegeven is door de inzet voor een intensieve herijking van de strategie en agenda van de HBO-raad. Daarop wil hij als voorzitter zijn stempel kunnen blijven drukken. Binnen de branche is het besef gegroeid, dat een HO-bestel met slechts één variabele in typologie –wo of hbo- de hogescholen op termijn niet werkelijk stimuleert in hun ontwikkeling. Zowel kwalitatief als bestuurlijk niet.

Binnen het hbo is een steeds grotere variëteit van opleidingsinstituten en -vormen, alsmede van (regionale) kenniscentra in hun gelederen. Binnen de hbo-sector komen (internationale) topinstellingen binnen bijzondere niches voor, zoals ArteZ, de hotelscholen, conservatoria en de NHTV. Maar ook grote instellingen voor een breed palet van bachelor-opleidingen -en straks associate degrees- die vaak een sterk emancipatoire functie vervullen in stedelijke omgevingen en sociaaleconomisch achtergebleven regio’s.

Deze laatste ontwikkelen zich eerder in de richting van ‘community colleges’ dan in die van de richting van de niche-toppers met hun wereldwijde context en concurrentieomgeving. De doordenking van deze trend en van de consequenties daarvan voor het hbo –en voor het hele HO in ons land-  is door de aanstaande conferentie in Leuven extra van belang geworden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK