Verhagen versterkt steun aan Witrussen

Nieuws | de redactie
1 juli 2008 | Het Libertas-fonds om onderdrukte studenten uit Witrusland op te vangen is verlengd tot 2011. Ook is het versterkt om bijvoorbeeld gevluchte studenten uit Zimbabwe te helpen. Minister Verhagen doet dit als onderdeel van zijn intensivering van het mensenrechtenbeleid.

HO-bewindsman Mark Rutte zorgde voor de doorbraak in deze opvang na de golf arrestaties en vervolgingen door dictator Loekasjenko in voorjaar 2006. De druk vanuit onder andere LSVb, Mission to Minsk en ScienceGuide leidde tot een akkoord met immigratieminister Verdonk over toelating en steun voor de vluchteling-studenten uit Belarus. Pikant genoeg gebeurde dit op het hoogtepunt van de strijd tussen de twee VVD’ers om het lijsttrekkerschap voor de Kamerverkiezingen.

Oliver van Loo van Mission to Minsk reageert opgetogen op de beleidsdaad van Verhagen. “Hij neemt dit duidelijk heel serieus. Door deze verlenging en versterking van het noodfonds kunnen de gevluchte studenten op Nederland blijven rekenen”. Mission to Minsk zet zich in ons land en Europees in voor de onderdrukte jongeren in Belarus. Bij de start was er opmerkelijke steun van Angela Merkel en haar staf. Merkel sprak recent ook scherp en persoonlijk over de dictatuur van Loekasjenko, op een vraag hierover van Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid en columnist van ScienceGuide, in de Assemblee van de Raad van Europa.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK