Weer controverse HBO-Plasterk

Nieuws | de redactie
1 juli 2008 | Opnieuw botsen het HBO en minister Plasterk, ondanks een gezamenlijk akkoord rond uitvalbestrijding. HBO-raad-voorman Terpstra weigert het convenant 'actieplan Leerkracht' te tekenen. Reden: 'van de € 1 miljard die minister Plasterk beschikbaar had voor actieplan Leerkracht reserveerde hij slechts € 26 miljoen voor het hbo.' Hiermee wordt het hem onmogelijk te voldoen aan eisen vanuit de vakbonden om meer investeringen en initiatieven, om de positie van de hbo-docent te versterken.

In actieplan Leerkracht is vastgelegd dat in het hbo wordt gestreefd naar een bepaalde verdeling van medewerkers over de verschillende salarisschalen. De beoogde verdeling was gebaseerd op een inschatting van de huidige situatie. Een commissie onderzocht in opdracht van de werkgevers en werknemers hoe dit feitelijk er uitziet. De salarisverdeling blijkt dan toch anders dan in het actieplan Leerkracht verondersteld. Op grond van deze nieuwe inzichten vrezen de hogescholen, dat de € 26 miljoen onvoldoende is om de gevraagde salarisverdeling en de verhogingen van salarissen te realiseren.

De HBO-raad heeft de vakbonden aangeboden het volledige bedrag dat vrijkomt dankzij actieplan Leerkracht te besteden aan verhoging van de docentensalarissen. Die toezegging is voor de bonden echter niet voldoende. Zij houden vast aan de oorspronkelijke tekst van actieplan Leerkracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK