Amsterdamse integriteit onderzocht
Wat zouden Nederlandse grote steden én de landelijke overheid kunnen leren van de ervaringen van grote wereldsteden? Lokaal, nationaal en internationaal is de belangstelling toegenomen voor de wijze waarop de integriteit van politici en ambtenaren wordt beschermd en bevorderd. Het onderzoeksproject Local Integrity Systems (LIS) en het boek hierover richten zich op het grootstedelijke niveau. Het betreft de resultaten van een samenwerkingsproject tussen de stad Amsterdam en de onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de VU.
In een tijd dat er landelijk volop verwarring bestaat over het melden van integriteitsschendingen, de behandeling van klokkenluiders en de mogelijke oprichting van een onafhankelijk landelijk integriteitsinstituut, is het de moeite waard bij zulke aspecten stil te staan, vinden de onserzoekers. Hun boek bevat de beschrijving en de analyse van de wijze waarop zeven wereldsteden corruptie bestrijden en integriteit bevorderen.
Daarbij gaat het om de voorlopers en voorbeelden op dit terrein, Sydney (New South Wales), Hong Kong, New York en Londen, evenals Amsterdam en twee andere grote Europese steden: Hamburg en Antwerpen. De stad nodigde bestuurders en onderzoekers van de steden uit om de beleidsinspanningen en instituties op het terrein van integriteit te beschrijven en te evalueren, om bestaande kennis en ervaringen te delen en daarvan te leren.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap