Amsterdamse integriteit onderzocht

Nieuws | de redactie
25 augustus 2008 | Hoe doet de stad Amsterdam het afgezet tegen andere grote steden wereldwijd en wat heeft de stad geleerd van de confrontatie met die steden rond integriteit van bestuur? De VU onderzocht dit en komt met conclusies.

Wat zouden Nederlandse grote steden én de landelijke overheid kunnen leren van de ervaringen van grote wereldsteden? Lokaal, nationaal en internationaal is de belangstelling toegenomen voor de wijze waarop de integriteit van politici en ambtenaren wordt beschermd en bevorderd. Het onderzoeksproject Local Integrity Systems (LIS) en het boek hierover richten zich op het grootstedelijke niveau. Het betreft de resultaten van een samenwerkings­project tussen de stad Amsterdam en de onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de VU.

In een tijd dat er landelijk volop verwarring bestaat over het melden van integriteitsschendingen, de behandeling van klokkenluiders en de mogelijke oprichting van een onafhankelijk landelijk integriteitsinstituut, is het de moeite waard bij zulke aspecten stil te staan, vinden de onserzoekers. Hun boek bevat de beschrijving en de analyse van de wijze waarop zeven wereldsteden corruptie bestrijden en integriteit bevorderen.

Daarbij gaat het om de voorlopers en voorbeelden op dit terrein, Sydney (New South Wales), Hong Kong, New York en Londen, evenals Amsterdam en twee andere grote Europese steden: Hamburg en Antwerpen. De stad nodigde bestuurders en onderzoekers van de steden uit om de beleidsinspanningen en instituties op het terrein van integriteit te beschrijven en te evalueren, om bestaande kennis en ervaringen te delen en daarvan te leren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK