Beweging in dictatuur Belarus?

Nieuws | de redactie
20 augustus 2008 | Alexander Kazulin, voormalig Wit-Russische presidentskandidaat en oppositieleider, is vrij. Dictator Loekasjenko lijkt te buigen voor de druk. Kazulin diende een gevangenisstraf uit van 5,5 jaar wegens verstoring van de openbare orde. Waarom? Hij had op 25 maart 2006 deelgenomen aan een demonstratie tegen de frauduleus verlopen presidentiele verkiezingen.

 Ruim 1000 mededemonstranten werden opgepakt, zonder eerlijk proces veroordeeld en tijdens hun gevangenschap mensonterend behandeld. Na aanhoudende berichtgeving over de slechte gezondheidssituatie van Kazulin door vermeende mishandeling en vergiftiging verzocht de VVD bij monde van Europarlementariër Jeanine Hennis-Plaschaert en Tweede Kamerleden Hans van Baalen en Han ten Broeke in de Raad van Europa om de inzet van de Commission for Prevention of Torture (CPT).

De vrouw van Alexander Kazulin, Irina Kazulina sprak in 2006 in Nederland, onder meer met ScienceGuide. Het hartverscheurende interview met deze dappere vrouw leest u hier. Zij overleed in februari 2008 en het regime schrok er niet voor terug – na een honger- en dorststaking van Kazulin in het cachot – pas in de nacht voor de begrafenis bekend te maken dat Kazulin het strafkamp even uit mocht om de begrafenis te kunnen bijwonen.

Hans van Baalen zegt over deze nieuwe ontwikkeling in Belarus: “Dit is een streepje licht in een heleboel duisternis. Ik ben gelukkig voor Kazulin en voor zijn dochter Olga en hoop dat zij beiden de moed behouden hun strijd voor rechtvaardigheid voort te zetten.” Nog elke dag worden politiek andersdenkenden geïntimideerd of opgepakt. Honderden burgers en oppositieleden zitten jarenlange straffen uit. Kazulin eiste direct na zijn vrijlating de vrijlating van alle politieke gevangenen. Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert valt hem bij: “De Europese Commissie moet dit moment aangrijpen om de druk in de richting van Wit-Rusland op te voeren. Wil het land serieus genomen worden als gesprekspartner van de Unie dan zijn structurele hervormingen en harde garanties een absolute must en vrijlating van alle politieke gevangenen de noodzakelijke voorwaarde.”

Op de speciale pagina Belarus onder Wereldwijd houdt ScienceGuide de ontwikkelingen in de laatste dictatuur in Europa bij. Onder meer over zaken als hoe dictator Loekasjenko duizenden HO-afgestudeerden deze zomer dwingt banen te nemen in het door straling vervuilde deel van het land rond de kerncentrale van Tsjernobyl.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK