Eind aan eerste hbo/wo fusie

Nieuws | de redactie
21 augustus 2008 | De bestuurlijke fusie tussen VU en Windesheim wordt ontvlochten. Men wil af van één bestuur voor twee HO-instellingen en de voorzitter van Windesheim, Hein Dijkstra, stapt op. ‘Je kunt de scheiding tussen de VU en Windesheim vergelijken met een goed huwelijk,’ aldus Jeroen Knigge van het HvA/UvA-bestuur.

‘Wij hadden het al een tijdje zien aankomen. Buitenveldert en Zwolle liggen immers ver uit elkaar, hetgeen het samenwerken niet gemakkelijker maakt.’ Formeel blijven de twee met de eigen besturen wel binnen hun gezamenlijk verenigingsverband opereren. Inhoudelijk was de samenwerking echter weinig verrijkend geworden. Zo is de VU – na forse aanloopperikelen met een uiteindelijk opgeschort hbo-gericht universitycollege in Zwolle – in zee gegaan met nota bene de Amsterdamse UvA-collega’s voor de opbouw van een alternatief UC. Bij zo weinig gemeenschapelijkheid bleek het logistiek en organisatorisch toch effectiever om de aansturing bestuurlijk op te splitsen.

‘Vooralsnog kunnen we het bij ons goed met elkaar vinden en is er dus geen reden om uit elkaar te gaan. Ik omschrijf onze relatie als ‘redelijk goed’ en wil graag leren van wat er fout is gegaan bij de VU en Windesheim,’ analyseert Knigge. ‘We moeten ons afvragen waar de winst is bij onze samenwerking. Vervolgens moet we niet alleen praten, maar ook durven door te pakken. De HvA en UvA moeten de volgende stap durven te zetten,’ zegt hij tegen Folia.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK