Investering in verbetering computers

Nieuws | de redactie
19 augustus 2008 | Topinformaticus Andrew Tanenbaum (VU) krijgt geld van de EU voor het fundamenteel verbeteren van de werking van computers. € 2.4 miljoen kan hij investeren in zijn onderzoek naar betrouwbare en veilige systeemsoftware. “Het is onbegrijpelijk dat computergebruikers met zoveel problemen te maken hebben en dat mensen dit accepteren,” zegt hij.

Dit is de hoogste persoongebonden subsidie die een onderzoeker van de VU ooit heeft gekregen en dat terwijl de ERC subsidie voor gerenommeerde onderzoekers idit jaar voor het eerst wordt toegekend. Tanenbaum is een van de kopstukken uit het informaticaveld. Hij behoort tot de top tien van Europa en wordt beschouwd als de nummer één van Nederland. Hij heeft achttien boeken geschreven over compilers, beveiliging, gedistribueerde systemen en besturingssystemen. Zijn werk aan het MINIX besturingssysteem heeft enorme invloed gehad en heeft geleid tot de ontwikkeling van LINUX.   

Veel van de computerproblemen waar Tanenbaum onderzoek naar gaat doen, komen voort uit systeemsoftware die onvoldoende betrouwbaar en veilig is. Met de ERC subsidie gaat Tanenbaum de komende vijf jaar op zoek naar fundamentele oplossingen voor deze problemen: software die zichzelf analyseert en verbetert, maar tegelijkertijd wel goed en veilig blijft werken. De ERC heeft Tanenbaum het bedrag van 2.4 miljoen euro toegekend op basis van zijn onderzoeksvoorstel ‘Research on Really Reliable and Secure Systems Software’.

Zijn Europese ondersteuning in de categorie Physical Sciences and Engineering  wordt alleen aan de meest vooraanstaande onderzoekers toegekend. Van de bijna duizend aanvragen zijn er slechts 105 gehonoreerd, waarvan zes in Nederland. Tanenbaums interview met ScienceGuide over zijn revolutionaire MINIX-werk leest u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK