‘McLaw’ zet door

Nieuws | de redactie
27 augustus 2008 | De oorlog in Duitsland over de invoering van BaMa lijkt beslist. “Laatste bastion” tegen de wo-bachelorgraad, aldus Der Spiegel, waren de juristen die hun twee staatsexamens recht niet wilden opgeven als ultiem kwaliteitszegel. Zij verliezen nu de steun van de ministers van justitie van de 16 Länder.

Zij hebben hier de bevoegdheid over weten te bewaren en raken nu verdeeld. Hoogleraren jammeren over de “inbreuk  op meer dan 800 jaar traditie” die vanuit Baden Würtemberg door bewindslieden van CDU en FDP wordt ingezet. Zij willen de rechten-bachelors gaan erkennen als adequaat opgeleid voor de beroepspraktijk. De studenten met zo’n graad noemen de opponenten verachtend ‘McLaw’.

Opmerkelijk is dat het hoogste adviesorgaan, de Wissenschaftsrat, al jaren geleden de rechtenopleidingen als “internationaal niet in staat tot aansluiting” kenschetste. De ministers die vernieuwing willen hopen dit najaar hun lijn door te zetten in een gezamenlijke, national conferentie. Beieren wil dat dan nog steeds zien te blokkeren. Een bachelor-rechten heet daar: “desaströs. Wir müssen alles tun um das aufzuhalten,” zegt de minister. Maar dat komt vast ook omdat in september in die deelstaat verkiezingen zijn, waarbij zijn partij voor het eerst in decennia onder de 50 % dreigt te zakken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK