Meer probleemgedrag door alcohol- en cannabisgebruik onder jongeren

Nieuws | de redactie
15 augustus 2008 | Het gebruik van alcohol en cannabis is een van de belangrijkste vormen van risicogedrag onder adolescenten. Het blijft ook vaak niet beperkt tot één genotmiddel. Bijna een kwart van alle twaalf- tot zestienjarigen gebruikt twee of meer genotmiddelen, zo blijkt uit Utrechts onderzoek van Karin Monshouwer.

In de periode 1992-2003 zijn meer jonge adolescenten (12-14 jaar) gaan drinken. Nadat jongeren een eerste glas alcohol drinken, volgt de stap naar wat zwaardere vormen van gebruik al snel. Na ruim anderhalf jaar is een groot deel daarvan voor het eerst dronken.  Het cannabisgebruik nam vooral tot 1996 toe en de startleeftijd van cannabisgebruik is in deze periode gedaald.

Monshouwer vond een verband tussen het gebruik van alcohol en cannabis, en naar buiten gericht probleemgedrag, zoals agressie en criminaliteit. Met naar binnen gerichte problemen, zoals angst en depressie, heeft het gebruik nauwelijks een verband. Om het gebruik van alcohol onder jongeren terug te brengen zouden vooral maatregelen genomen moeten worden die de beschikbaarheid van alcohol voor deze groep beperken. Eventuele aanpassingen in het cannabisbeleid dienen nauwgezet gevolgd te worden. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt namelijk dat de effecten hiervan op het cannabisgebruik nauwelijks te voorspellen zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK