‘Public history’ in Nederland

Nieuws | de redactie
28 augustus 2008 | De UvA start een nieuw mastertraject: Publieksgeschiedenis, binnen de master Geschiedenis in samenwerking met Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. De studenten bestuderen de alledaagse omgang met geschiedenis en leren historische kennis te vertalen naar een breed publiek.

In het bijzonder richt Publieksgeschiedenis zich op de ontwikkeling van historische activiteiten voor een niet-academisch publiek, zoals het bedenken van historische wandelingen, het schrijven van een gedenkboek of het organiseren van historische festiviteiten. De UvA is de eerste universiteit in Nederland die dit mastertraject aanbiedt.

In het nieuwe mastertraject Publieksgeschiedenis worden theoretische vakken gecombineerd met een uitgebreide stage bij een instelling die geschiedenis toegankelijk maakt voor een groot publiek. Op die manier wordt de student bewust gemaakt van de theoretische en praktische problemen waar een publiekshistoricus in de alledaagse omgang met geschiedenis mee te maken kan krijgen, en wordt hij/zij in de praktijk getraind in het presenteren van historisch onderzoek.

Het mastertraject is toegankelijk voor studenten met een bachelordiploma Geschiedenis, maar ook voor studenten Kunstgeschiedenis, Algemene cultuurwetenschappen, Historische letterkunde, en Archeologie en prehistorie die in ieder geval een minor Geschiedenis hebben gevolgd. Het traject Publieksgeschiedenis is selectief toegankelijk; in de selectieprocedure spelen toetsing van de cijferlijst, studiesnelheid en motivatie een rol. Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over het studieprogramma.
 
‘Public history’ is ontstaan in de Verenigde Staten en is daar inmiddels uitgegroeid tot een breed vakgebied met een eigen overkoepelende organisatie, een eigen tijdschrift en website, congressen en tientallen goedlopende bachelor- en masteropleidingen aan gerenommeerde universiteiten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK