Snelle vertaling onderzoek naar kliniek

Nieuws | de redactie
26 augustus 2008 | Hoogwaardig onderzoek met snelle toepassing in de kliniek is het doel van de samenwerking in de European Comprehensive Cancer Centre Alliance (ECCCA). Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, het Institut Gustave Roussy in Parijs en het Karolinska Institutet in Stockholm starten ECCCA op 5 september, om een bundeling van krachten tot schaalvergroting en een snelle overstap naar toepassingen in de kliniek te realiseren.

Door deze nauwe samenwerking kunnen in korte tijd nieuwe medicijnen worden gevonden die beter genezen en minder bijwerkingen geven. De samenwerking gaat direct van start met een aantal innovatieve trials. Elk instituut heeft een trial ingediend die zal worden uitgevoerd in alle drie de instituten. In deze onderzoeken worden vindingen uit het lab ‘direct’ naar de kliniek gebracht voor onderzoek. De bundeling van kennis en faciliteiten op het gebied van fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek maakt het mogelijk om hierin snelle stappen te zetten. Alle drie de trials worden gekenmerkt door de combinatie van vernieuwende bestralingstechnieken met translationeel onderzoek.
 
Bestraling in beeld
De trial van het NKI-AVL is gericht op een nieuw concept in borstsparende behandeling. Hierbij wordt niet meer de gehele borst, maar alleen de tumor uiterst nauwkeurig bestraald. Dit gebeurt met een korte bestraling en beeldgeleide technieken (Image Guided Accelerated Partial Breast Irradiation). Tijdens de bestraling wordt de reactie op de behandeling gemeten met moderne beeldvormende technieken (PET en MRI spectrometrie). Tegelijkertijd wordt genetisch onderzoek aan het tumorweefsel verricht waarbij de response op de bestraling wordt vastgelegd. Door te kijken naar de response kan in de nabije toekomst beter worden voorspeld welke patiënten geschikt zijn voor deze beperkte korte behandeling. Ook kan er aan de hand van genetische veranderingen tijdens de bestraling bepaald worden welke geneesmiddelen het celdodend effect van bestraling kunnen versterken.
 
Drie elkaar aanvullende instituten
De drie deelnemende instituten vullen elkaar met hun top-onderzoek binnen de ECCCA op een uitstekende manier aan. Het NKI-AVL bestaat uit een wetenschappelijk onderzoeksinstituut van hoog niveau en een gespecialiseerde kliniek. Het Institut Gustave Roussy is een groot kanker instituut in Parijs dat hoogwaardige patiëntenzorg levert, in combinatie met wetenschappelijk onderzoek en educatie. Het Zweedse Karolinska Institutet onderscheidt zich door een combinatie van grote translationele en fundamentele onderzoeksfaciliteiten in de oncologie, met een oncologische kliniek van de universiteit. De unieke combinatie van expertise op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek zorgt voor innovatieve onderzoeksplannen. De aanwezigheid van een groot aantal patiënten en een goede infrastructuur maken de uivoering van deze vooruitstrevende onderzoeken mogelijk


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK