50 jaar chip: Nederland aan top

Nieuws | de redactie
15 september 2008 | 50 jaar geleden presenteerde Jack Kilby de eerste werkende geïntegreerde schakeling. Inmiddels is de chiptechnologie en -industrie een belangrijke motor van de economie en speelt ons land daarin een prominente rol. “Iedereen weet in Amerika dat je voor natuur– en wiskunde in Nederland moet zijn. Op die wetenschappelijke gebieden blinkt Nederland uit," aldus de Amerikaanse bachelor Jason Dekdebrun, die bij dit jubileum een prijs won.

“Ik ben dolblij met deze beurs, want het studeren in Amerika was al een financiële opgave voor mij en mijn ouders. Met deze beurs zijn al mijn zorgen weg en kan ik mijn droom vervullen” Dekdebrun kreeg de berus uit handen van Mark Hamersma van NXP Semiconductors en Robbert Dijkgraaf namens het Innovatieplatform: € 20.000 die NXP aan het Innovatieplatform had geschonken voor een excellente student. Dekdebrun vertelde per se in Nederland zijn Masters te willen halen.

Robbert Dijkgraaf wil dat er meer excellente studenten en promovendi naar Nederland komen. Daar voor moet de Nederlandse wetenschap zich actiever naar buiten profileren en met één mond spreken en niet iedereen zelf een eigen wervingsmissie organiseren. Hij wil jaarljiks 1000 extra wetenschappelijke toppers naar Nederland halen “door actief te werven, de komst van kenniswerkers te versimpelen en het verblijf te veraangenamen”.

Mark Hamersma, Senior Vice President Business Development van NXP Semiconductors zei dat maatschappelijke kwesties als milieu, gezondheid en mobiliteit juist om chipinnovatie vragen. “Met slimme chips kunnen we antwoorden vinden en toepassingen voor de huidige problemen. Nederland heeft alles in huis om een leidende rol bij deze innovaties te spelen”, aldus Hamersma.

Ook Kees Beenakker van Dimes benadrukte de rol van de chip in het dagelijks leven. “Ik verwacht dat de chip nog verder zal doordringen in onze wereld. Er zullen draadloze sensornetwerken komen, die zaken als dijkverzwakking middels satellieten opsporen. De satellieten zelf zullen kleiner en goedkoper en lichter worden, minder dan 10 gram. Door de chip zullen we nog meer energie kunnen besparen, er zullen biochips komen, die snel en efficiënt allerlei laboratorium analyses zullen uitvoeren waardoor ziektes sneller opgespoord kunnen worden. We zullen dankzij de chips de kwaliteit van voedsel beter kunnen monitoren, waardoor er minder weggegooid hoeft te worden. Dat is nog maar een kleine opsomming van wat er mogelijk is”.

Beenakker benadrukte dat Nederland goed is in micro-elektronica, na Japan en de Verenigde Staten is Nederland de grootste speler. “Als we het zo willen houden en onze rol willen blijven spelen in deze groeimarkt, dan dienen we onze kennis hoog te houden en samen te brengen op een klein stukje silicium. We worden daarbij gesteund door het nieuwe initiatief van de overheid Point-One, het programma voor strategische innovatie. Dan moeten we wel gezamenlijk blijven optrekken, multidisciplinair, industrie en kennisinstellingen, aldus Beenakker.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK