Botsing tussen Vlaanderen en Maastricht

Nieuws | de redactie
23 september 2008 | De Universiteit Maastricht klaagt Vlaanderen formeel aan, omdat Maastrichtse bachelor- en masterdiploma's nog steeds niet automatisch erkend worden. Mocht de Belgische Raad van State te lang wachten met een uitspraak, of zou deze niet bevallen, dan stapt de UM naar het Europese Hof.

De Vlaamse studente Lotte van Boxem haalde in 2005 haar bachelor en in 2006 haar master aan de faculteit cultuur- en maatschappij wetenschappen van de UM. Toen zij eind 2007 solliciteerde naar een functie bij het stadsbestuur van Antwerpen, ontdekte ze dat haar Maastrichtse diploma’s niet automatisch werden erkend. Haar bachelor kreeg vrij snel de zegen van de Vlaamse organisatie die de diploma’s beoordeelt, haar master niet. “Ik wacht al negen maanden, officieel ben ik in België nog bachelor.” De baan is vanwege de niet-erkende master aan haar neus voorbij gegaan.

Rector Gerard Mols is zeer ontstemd en noemt het beleid in Vlaanderen “een staaltje middeleeuws protectionisme. Vlaamse universiteiten die onze diploma’s gaan beoordelen! Dat is toch niet meer van deze tijd! Zouden ze daar niet eens de blik op Europa moeten gaan richten en moeten kijken wat daar aan de hand is? Het is werkelijk niet te geloven.” Hij heeft Van Boxem verzekerd dat de UM haar bijstaat in deze zaak. “We starten samen een procedure tegen de Belgische overheid. We gaan de Belgische Raad van State en nemen een Belgische advocaat in de arm die onze zaak kan voorbereiden. We zullen daar een aantal prejudiciële vragen opwerpen – is dit niet in strijd met de Europese wetgeving – die ze, mochten ze die zelf niet kunnen beantwoorden, aan het Europese Hof kunnen voorleggen. Mocht de uitspraak te lang op zich laten wachten of ons niet bevallen dan stappen we zelf naar het Europese Hof.”

De rector wijst er op dat “niet alleen wij hier mee te maken hebben. Dit gedoe geldt voor alle buitenlandse diploma’s en dus voor alle Nederlandse universiteiten,” zegt hij in Observant. Daarom zal de UM zich melden bij de Vlaamse en Nederlandse ministers van Onderwijs, de NVAO en naar de VSNU.  Vlaams onderwijs Vandenbroucke liet al weten dat hij op korte termijn “duidelijkheid wil brengen in dit dossier”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK