De gewassen oren van Bernanke

Nieuws | de redactie
30 september 2008 |

“A then-Princeton economist called Ben Bernanke made a pronouncement in late 2004 about the “new moderation” in economic life: the world getting more and more stable—before becoming the Chairman of the Federal Reserve. Yet the system was getting riskier and riskier as we were sitting on more and more barrels of dynamite—and Bernanke’s predecessor Alan Greenspan was systematically increasing the hidden risks in the system, making us all more vulnerable to blowups.” ‘Black Swan’ auteur Nassim Nicholas Taleb wast de oren van pseudo-statistici die nu beschermd lijkten te moeten worden voor het onjuist gokken in de financiële markten. “Waarom is deze uitleg zo belangrijk?” vraagt HAN-lector Jaap van Till. “Omdat het ook duidelijk maakt waarom bepaalde soorten onderzoek en ontwikkeling in de wetenschap en innovatie in bredere zin structureel onvoorspelbaar is. Het gebeurt plotseling en gaat dan als een tornado omvanrijker worden (als we geluk hebben). We proberen juist dit soort situaties te herkennen en te accomoderen aan universiteiten en hogescholen.”

U leest Talebs virtuoze analyse hier. Van Tills recensie van diens ’the Black Swan’ leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK