De Tip 5 van 2008

Nieuws | de redactie
1 september 2008 | Wie zijn de namen die er aan komen? Wat maakt de UvA-rector, een Vlaamse OESO-directeur en een deeltjesversnellende hoogleraar bijvoorbeeld opvallend en veelbelovend? U leest de Tip 5 van 2008 hier.1] Dirk van Damme

De denktank van de intellectuele powerhouse onder de Europese HO- ministers gaat naar Parijs. Frank Vandenbroucke’s kabinetschef, prof. Van Damme, gaat de OESO-eenheid  leiden die het HO- beleid van de hoogontwikkelde landen analyseert en van impulsen, adviezen en feiten en cijfers voorziet. En ook dat zal hij doen met “prudente diplomatie en adequate doortastendheid” voorspelt een kwaliteitszorg-voorzitter. Als je nagaat hoe groot de impact nog steeds is van de laatste OESO-review, dan is duidelijk dat Dirk van Damme weleens meer impact op het HO in ons land kon krijgen dan velen durven vermoeden. Voor, tijdens en na ‘Leuven 2009’.

2] Jos Engelen

Als 10 dagen na deze tip 5 er geen artificieel zwart gat is gemaakt of iets dergelijks in de heuvels rond Genève door de staf van de wetenschappelijk directeur van CERN, dan zijn we er op 1 januari 2009 misschien nog. Dan wordt Engelen –nu ook nog astrofysici-voorman- de nieuwe voorzitter van NWO. Met zijn wereldwijde reputatie als wetenschapper én projectleider van de miljarden-droom uit vele landen kon deze UvA-hoogleraar weleens iedereen overrompelen.

3] Dymph van den Boom

Zij is de eerste rector die zelf de strategie voor de aanpak van het hbo-lectoraat van de hogeschool bij haar universiteit, de UvA, wil gaan ontwikkelen. Ze kreeg meteen de wind van voren uit hbo-land. Goed voor het onaffe debat over wat de kwaliteit en het perspectief van de lectoren moet zijn, dus. Nog mooier als het lukt de betrokkenen in hbo en wo écht samen aan dat perspectief te laten bouwen. Dan kom Van den Boom vast nog heel hoog in de Top 10.

4] Dirk Jan van den Berg

Een TU-voorzitter die tot voor kort als topdiplomaat in Beijing rondliep, dat belooft wat voor Delft. En niet alleen daar, want de oud-ambassadeur wordt nu al door zijn collega’s in het WO geprezen om zijn verfrissende, wereldwijd blikkende inbreng in VSNU-verband. Nog een gouden plak uit China dus?

5] Luc Soete

Vorig jaar al hoog in de Europese Top 10 komt de UM-professor nu de Tip 5 binnen. De Belgische omnivoor heeft voor de Vlaamse regering het fusie- en herordeningproces van heel het HO getrokken. AWT, VN, EU, overal raadpleegt men zijn denkkracht. Als het kabinet nog meer geld zou moeten zoeken binnen OCW –vanwege de kinderopvang, lerarensalarissen en dergelijke- kon Soete wel eens moeten meedenken over HO-herschikkingen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK