Emancipatie-rol HO aan Europese top

Nieuws | de redactie
29 september 2008 | Het Nederlands HO is het minst elitair van Europa. Alleen Spanje en Finland kennen een vergelijkbaar hoog emancipatoir efect in het aandeel van studenten uit lager opgeleide gezinnen. Grote landen als Duitsland en Italië komen niet of nauwelijks op de helft van de sociale emancipatie die het HO in ons land wet te realiseren.

Het rapport Eurostudent 2005-2007 laat zien dat jongeren met een vader die lager is opgeleid dan een tertiair niveau, in veel EU-landen nog steeds beduidend minder kanden krijgen en nemen op een HO-opleiding. Zit ons land op 104 punten en Spanje op 103 bij de weging hiervan, komen kennisnaties als Zweden en Frankrijk op resp. 70 en 60.

Opnieuw, zoals bij Pisa en anderen OESO-analyses, blijkt het Duitse HO ernstig achterop te blijven. Het scoort 40 punten, 60 % onder de emancipatoire prestatie van landen als Finland en Nederland. Bovendien zit duitsland zeer laag bij de deelname van mensen met een professionele ‘zijinstroom’ in het HO. Slechts 1 % van de studenten komt via typen van EVC tot een opleiding in het HO.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK