Geen paniek om CERN

Nieuws | de redactie
9 september 2008 | De deeltjesversneller zal morgen geen gaten in de aarde boren. Maar wetenschappers bij CERN worden zelfs bedreigd, zo heet het, want het rondvliegen van protonen zou zwarte gaten veroorzaken. En die zouden aardbevingen en vloedgolven veroorzaken. De ondergang van de aarde is nabij, kortom. Volgens hoogleraar hoge energiefysica Sijbrand de Jong (RU) haalt het groepje lawaaischoppers een paar theorieën door elkaar.

Het is volgens hem niet helemaal uitgesloten dat er bij de experimenten met de nieuwe deeltjesversneller (LHC) zwarte gaten ontstaan. Maar de zwarte gaten die je met de LHC kunt maken zijn extreem klein. Zo klein dat ze meteen verdampen, vertelt hij op Voxlog. En zelfs al zouden ze in het onwaarschijnlijke geval de aarde bombarderen, dan zouden we daar niets van merken. De energie waarmee dat gepaard gaat is namelijk veel lager dan bijvoorbeeld die van de kosmische straling: de elementaire deeltjes die vanuit het heelal de aarde altijd al bombarderen.

Het brein achter de verontruste geluiden is een Duitse scheikundige. Vijf jaar geleden schopte hij ook al stennis bij de installatie van een deeltjesversneller op Long Island, bij New York. ‘Die nu overigens draait als een zonnetje.’ Pure bangmakerij, zegt ook vakgenoot Nicolo de Groot. De CERNwetenschapper die zou zijn bedreigd, doet daar volgens hem hard aan mee. Het is de Engelse fysicus Brain Cox – ‘de Paris Hilton van de deeltjesfysici’, aldus De Groot, omdat hij erg bezig is met het promoten van zichzelf. Wetenschappers die zich het talkshowcircuit proberen in te werken, zo typeert De Groot de commotie. ‘En ze halen daarbij alles uit de kast’.

Hoe het wel gaat en hoe fascinerend de laatste deeltjes-loodjes in Genève zijn leest u in het verhaal van RU-student-onderzoeker Bart Buijs over zijn verblijf bij CERN in de voorbije weken. Exclusief op onze pagina Science.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK