Gelovige kiezers pal achter Plasterk

Nieuws | de redactie
18 september 2008 | De achterban van de OCW-bewindslieden steunt hun beleid om een Balkenende-norm op te leggen aan HO-bestuurders. Maar de PvdA-kiezers volgen partijgenoot Plasterk niet als hij dat ook doet bij Vara-idolen als Paul de Leeuw of Paul Witteman.

68 % van de CDA’ers en 72 % van de PvdA’ers staat achter de aftopping op MP-niveau van salarissen voor de top van semi-overheidsorganisaties als hogescholen en universiteiten. CrhistenUnie-kiezers staan het meest pal achter Plasterk: 87 % steunt hem hier, dat is 10 % hoger nog dan SP’ers en PVV’ers. Minste waardering voor deze aanpak heerst onder VVD’ers  en GroenLinks-aanhangers: 64 % is het er mee eens.

Mag een briljant geleerde of een gelauwerd wetenschapsmanager niet meer dan ‘1 JP’ verdienen, zodra het gaat om Vara-coryfeeën staat de PvdA-kiezer de ‘graaicultuur’ of ‘exhibitionistische zelfverrijking’ [Wim Kok] toch maar toe. 39 % steunt Plasterk bij de aftopping van omroepsterren, 43 % niet. Ook hier moet de OCW-bewindsman het toch hebben van de gelovigen: 75 % van de CU en 63 % van de CDA’ers steunen de principiële lijn van minister Plasterk.

De PvdA’ers gunnen in hogere aantallen [zo’n 35 tot 40 %] dan andere partijen salarissen van boven de 2 ton aan een reeks in de peiling van Peil.nl concreet genoemde ‘sterren’, met name Paul de Leeuw, Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk. GroenLinksers en CU-kiezers doen dit nog niet voor de helft (zo’n 20 % lager) en CDA’ers zitten hier 10 à 15 % lager dan de PvdA’ers. Het rode hemd is nader dan de rok der inkomensherverdeling, zo blijkt maar weer.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK