Gelovige kiezers pal achter Plasterk

Nieuws | de redactie
18 september 2008 | De achterban van de OCW-bewindslieden steunt hun beleid om een Balkenende-norm op te leggen aan HO-bestuurders. Maar de PvdA-kiezers volgen partijgenoot Plasterk niet als hij dat ook doet bij Vara-idolen als Paul de Leeuw of Paul Witteman.

68 % van de CDA’ers en 72 % van de PvdA’ers staat achter de aftopping op MP-niveau van salarissen voor de top van semi-overheidsorganisaties als hogescholen en universiteiten. CrhistenUnie-kiezers staan het meest pal achter Plasterk: 87 % steunt hem hier, dat is 10 % hoger nog dan SP’ers en PVV’ers. Minste waardering voor deze aanpak heerst onder VVD’ers  en GroenLinks-aanhangers: 64 % is het er mee eens.

Mag een briljant geleerde of een gelauwerd wetenschapsmanager niet meer dan ‘1 JP’ verdienen, zodra het gaat om Vara-coryfeeën staat de PvdA-kiezer de ‘graaicultuur’ of ‘exhibitionistische zelfverrijking’ [Wim Kok] toch maar toe. 39 % steunt Plasterk bij de aftopping van omroepsterren, 43 % niet. Ook hier moet de OCW-bewindsman het toch hebben van de gelovigen: 75 % van de CU en 63 % van de CDA’ers steunen de principiële lijn van minister Plasterk.

De PvdA’ers gunnen in hogere aantallen [zo’n 35 tot 40 %] dan andere partijen salarissen van boven de 2 ton aan een reeks in de peiling van Peil.nl concreet genoemde ‘sterren’, met name Paul de Leeuw, Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk. GroenLinksers en CU-kiezers doen dit nog niet voor de helft (zo’n 20 % lager) en CDA’ers zitten hier 10 à 15 % lager dan de PvdA’ers. Het rode hemd is nader dan de rok der inkomensherverdeling, zo blijkt maar weer.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK