‘Halffabrikaat’ docenten erg gewild

Nieuws | de redactie
26 september 2008 | Bijna 30% van de WO-studenten voelt veel voor een educatieve minor die een speciale bevoegdheid geeft als docent in havo, vwo en vmbo. Dit zou 7500 student-docenten per jaar opleveren, naast de slechts 620 eerstegraads-gediplomeerden die het wo vorig jaar wist op te leiden.OCW heeft een representatieve enquête gehouden onder 800 studenten en de uitkomsten verheugen staatssecretaris Van Bijsterveldt zeer: “Nog eens 29% bovenop die 27% overweegt de minor misschien ook wel te gaan doen. Meer dan de helft vindt het dus de moeite waard en 86% vindt het een goed idee”.

In een overladen VSNU-café waren haar enthousiasme voor meer academici voor de klas en het besef van de urgentie van de tekorten even sterk. Jammerklachten van de ‘Leraren in actie.nl’ konden hier weinig aan veranderen. Deze groep noemde de toekomstige docenten met een educatieve minor ‘academische halffabrikaten’ en het beleid van Van Bijsterveldt een ‘noodverband via een truc’. De staatssecretaris hield zich liever aan het feit dat 51% van de studenten meer wil weten om definitief te beslissen. 6% van hen vindt de minor geen goed idee. De actievoerende leraren vonden het een schande. Zo’n beroepsgerichte minor in de bachelor en lesgeven tijdens de master “doe je toch ook niet met rechters en dokters”. VSNU-voorzitter schoot toen toch uit zijn slof: “Dat is werkelijk een verbijsterende opmerking. Heeft u dan nog nooit gehoord over de co-schappen die studenten in hun studie lopen?”

De Leidse vice- rector Rietje van Dam concludeerde: “Het enthousiasme en leraarschap voor deze tijd vinden we erg belangrijk, maar het zit nog niet in onze genen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK