Herdenking, steun en debat 16 september

Nieuws | de redactie
8 september 2008 | Dinsdag 16 september om 14.00 uur planten diverse organisaties, mensen uit Wit-Rusland en de gemeente Eindhoven op de Paradijslaan-Zwembadweg in Eindhoven vier bomen. Met de bomen worden vier verdwenen mannen uit Wit-Rusland herdacht. Het is dan precies negen jaar geleden dat oppositieleider Viktor Gonchar en zakenman Anatoly Krasovsky bij het verlaten van een badhuis in Minsk werden ontvoerd. Kijk ook op www.vierbomen.nl

De andere twee bomen worden geplant voor de in 1999 verdwenen Yury Zakharenko, lid van de oppositie, en de sinds juli 2000 vermiste Russische cameraman Dmitry Zavadsky. De plechtigheid vindt plaats in aanwezigheid van Wethouder Mary Fiers, Wit-Rusland mensenrechtendeskundige Dzmitry Markusheuski, vice-voorzitter Nicolai Kanakh en internationaal secretaris Oleg Podolinski van de Wit-Russische vakcentrale BKDP en de vrouw en dochter van één van de vermisten, Irina en Valeriya Krasovskaya.

Wethouder Mary Fiers en de vrouw en dochter van de vermiste zakenman Krasovskaya planten de eerste boom. De drie overige bomen worden geplant door Dzmitry Markusheuski (Belarus Helsinki Committee) en Marijke Dusseljee (Amnesty International); Nicolai Kanakh, Oleg Podolinski (BKDP) en Berend Molz (FNV Eindhoven); Joeri Oudshoorn (Mission To Minsk) en Leonoor Akkermans (Stichting Solid). Leo Mesman draagt het gedicht ‘4 bomen voor wit-rusland’ voor dat speciaal door hem voor deze gelegenheid is geschreven en ook op het gedenkteken zal staan.

Na afloop van de herdenking organiseren de PvdA, SP en GroenLinks uit Eindhoven een discussie over Wit-Rusland. Diverse politici, Wit-Russen en deskundigen bespreken onder leiding van de hoofdredacteur van ScienceGuide, P.G. Kroeger, hoe men vanuit Nederland een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de mensenrechtensituatie en de bijhorende vrijheden in Wit- Rusland. De herdenking wordt georganiseerd door Amnesty International, FNV, Civil Initiative We Remember, Mission to Minsk en Stichting Solid, met medewerking van de gemeente Eindhoven.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK