Huygens doorgrond

Nieuws | de redactie
2 september 2008 | De Britse historica Lisa Jardine gaat dit najaar de 'polymath' Constantijn Hygens dicht op de huid zitten. Dit doet zij als fellow verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS. Lisa Jardine is hoogleraar Renaissance Studies aan Queen Mary, University of London en directeur van het gerenommeerde onderzoeksinstituut CELL (Centre for Editing Lives and Letters).

Naast cultuurhistorische publicaties over de Renaissance heeft ze een aantal zeer goed ontvangen biografieën op haar naam staan (onder andere van Francis Bacon, Erasmus, Robert Hooke en Christopher Wren). Recent verscheen van haar hand Going Dutch: how Britain plundered Hollands’ Glory.  Hierin behandelt ze de Nederlandse invasie van Engeland in 1688, die nu uit het Europese collectieve geheugen verdwenen lijkt te zijn, evenals de al langer bestaande Nederlandse culturele invloed in Groot-Brittannië. De cruciale rol van met name Constantijn Huygens komt uitgebreid aan bod in haar boek.

Haar onderzoek als fellow zal zich dan ook richten op de grote Huygens-collectie die de KB bezit. Lisa Jardine zal haar bevindingen presenteren in een afsluitende publiekslezing, die in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd. Zowel het diplomatieke werk van Huygens, als zijn literaire, muzikale en wetenschappelijke activiteiten komen aan bod in de lezing ‘Constantijn Huygens, Fixer or Polymath’. Deze zal worden gehouden op 4 december 2008 in de Koninklijke Bibliotheek. In juni verscheen van haar hand Gedeelde weelde, waarin het collectieve ‘geheugenverlies’ over de Nederlandse invloed in Engeland in de zeventiende eeuw centraal staat.

Lisa Jardine is na Peter Burke, Robert Darnton, Emmanuel Le Roy Ladurie en Jonathan Israel de vijfde gerenommeerde onderzoeker, die zich aan de KB en het NIAS verbonden heeft.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK