Kennis bijeen rond duurzaam gas

Nieuws | de redactie
29 september 2008 | Het innovatieproject Gas research And Sustainability program (GrASp) bundelt de in Nederland aanwezige kennis en kunde op gasgebied voor een duurzame energietoekomst. Het moet een internationaal centre of excellence te worden op dit terrein. Met een impuls van € 22 mln ontstaat nu het grootste programma terzake in Europa.


In GrASp werken samen NV Nederlandse Gasunie, Kiwa Gastec, Netwerkbedrijven Essent, Nuon en Eneco, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Technische Universiteit Delft en het nationaal Energieonderzoek Centrum ECN uit Petten. De aandacht voor duurzame energie (zoals zon, wind, waterstof, biomassa) is tot dusver nauwelijks gecombineerd met de gaskennis die in Nederland beschikbaar is. GrASp koppelt deze twee werelden van gas en duurzame energie om zo te werken aan nieuwe, op gas gebaseerde plannen richting een duurzame energietoekomst. De drie hoofdthema’s zijn:

Van mono- naar multigas. Door de komst van nieuwe  aardgaskwaliteiten, ‘groene’ gassen, waterstof, synthetische gassen, gasmengsels en forse CO2-stromen, verdwijnt de klassieke mono- gaswereld. Die maakt  plaats voor een Multi-gaswereld.

Toekomstvaste energiesystemen. De ontwikkeling en verduurzaming van gas- en elektriciteits-systemen is tot dusver gescheiden. GrASp zal werken aan een slimme koppeling tussen de twee werelden van gas en stroom om zo een hogere efficiency van het totale energiesysteem mogelijk te maken. Dat leidt ook tot betere benutting van vormen van duurzame energie die op moeilijk voorspelbare momenten stroom leveren zoals zon en wind.

Veranderende gasmarkten. Bij dit derde thema staat internationalisering centraal. Noodzakelijk, want er komt steeds meer aandacht voor de afhankelijkheid van het buitenland,  de internationale werking van gasmarkten en leveringszekerheid. Bovendien wil GrASp de in Nederland te ontwikkelen  innovatie van begin af aan  in een internationale context plaatsen, ook met het oog op nieuwe exportkansen.

Doel van het programma GrASp is om per 1 januari 2009 met de daadwerkelijke researchactiviteiten te starten. Het zal Nederland, en in het bijzonder het Noorden, extra werkgelegenheid opleveren, een impuls opleveren voor het hoger onderwijs en industriële R&D en internationale zichtbaarheid versterken door tal van bijeenkomsten van wetenschappers en technici van bedrijven en kennisinstellingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK