Koran zwijgt over hand geven aan vrouwen

Nieuws | de redactie
2 september 2008 | Geen hand geven aan vrouwen is zeker geen islamitische fatsoensnorm, meldt Youssef Azghari, docent Sociale Studies bij Avans hogeschool.

Het incident waarbij de spraakmakende Mohammed Enait tijdens een sollicitatiegesprek de uitgestoken hand van een vrouw weigerde, vindt Azghari ‘te onbenullig voor woorden’, schreef hij in Trouw. Uit het vonnis dat de rechtbank in Rotterdam afgelopen week uitsprak over deze zaak blijkt dat wie uit geloofsprincipes geen hand wil geven op de arbeidsmarkt zichzelf ernstige beperkingen oplegt.

Azghari vindt het niet voldoende onderbouwd dat Enait zijn gedrag verantwoordde door te zeggen dat het van de islam niet mag. ‘Geen hand geven is zeker geen islamitische fatsoensnorm. Het komt ook voor bij niet-moslims en is lang voordat de islam ontstond in gebruik. Daarom staat het ook nergens in de Koran vermeld.’

Het Rotterdamse oordeel acht hij daarom zeer verhelderend. ‘Dat Mohammed Enait zijn redenen heeft om vrouwen geen hand te geven, moet hij helemaal zelf weten. We leven in een vrij land. (…) Niemand wordt hier gedwongen de ander de hand te schudden. Handen schudden ter begroeting is geen universele norm. Er zijn meer manieren waarop men elkaar kan begroeten. (…) Waar het om gaat is dat je de ander respecteert en welkom heet. Tegelijkertijd moeten handweigeraars niet raar opkijken als hun gedrag hier niet overal gewaardeerd wordt.’ [met dank aan Punt]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK