Lerarenopleiding weinig uitdagend

Nieuws | de redactie
22 september 2008 | Bijna een kwart van de hbo-afgestudeerden vond de diepgang van de studie wat weinig, blijkt uit ROA-onderzoek. De onderwijsopleidingen worden zelfs door minder dan 25% van de afgestudeerden als uitdagend gezien. Wellicht dat daar het echte probleem van het gebrek aan attractie en respect voor het leraarschap in schuilt.

Al met al geeft van de hbo-afgestudeerden 32% aan dat de opleiding uitdagend was, terwijl 37% het hiermee (helemaal) niet eens is. Meer dan 50% van de schoolverlaters van VO tot en met HO vindt de opleiding te weinig uitdagend. Wat betreft de diepgang van de opleiding is 15% van mening dat de opleiding meer diepgang had mogen hebben.

Minder dan 50% van de bevraagde jongeren is van mening dat in de opleiding voldoende op inzicht werd getoetst. Ook in het WO is 48% deze mening toegedaan. Positieve uitschieter wat betreft het toetsen op inzicht is de WO sector natuurwetenschappen. Hier is 63% van mening dat voldoende op inzicht werd getoetst.

De examens lijken ook al te makkelijk. 36 % vindt dat de examens niet pittig waren en 40% vindt dat de docenten niet streng waren in de beoordeling van studenten. Opvallend is dat 50% van alle schoolverlaters (inclusief het WO) vindt dat in de opleiding onvoldoende op inzicht wordt getoetst. Ondanks de kritiek op het niveau van de opleidingen bieden deze schoolverlaters wel een goede start op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is laag en de carrièreperspectieven zijn volgens de schoolverlaters goed.

De grote meerderheid van de jongeren die een MBO of HBO opleiding gaan volgen doen dit in dezelfde provincie als waar ze op hun 15/16e woonden en blijven daarna ook in dezelfde provincie wonen en werken. Slechts een klein percentage verhuist om elders een opleiding te gaan volgen. Wel blijft van hen een meerderheid daarna in dezelfde provincie wonen en werken als
waar ze de opleiding gevolgd hebben. Een grote meerderheid (83%) zou, achteraf bezien, de gevolgde opleiding opnieuw kiezen.  75% is tevreden over de functie en iets meer dan 50% vindt dat de functie goede tot zeer goede carrièreperspectieven biedt.

Dat en meer blijkt uit het rapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2007’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK