Nieuw artikel (3)

Nieuws | de redactie
2 september 2008 | Orkaan Gustav heeft New Orleans behoorlijk gespaard, analyseert een opgeluchte Marten Hillen, die daar bijzonder waterbouw-onderzoek deed.

Nadat de storm aan land kwam, nam deze snel in kracht af en echte overstromingen bleven uit. Waar gisteren nog gevreesd werd voor een overstromingsramp meldt de lokale media vandaag dat de geëvacueerde bewoners van de stad waarschijnlijk binnen enkele dagen weer kunnen terugkeren. Morgen wordt in Nederland het rapport van de Deltacommissie aan het kabinet gepresenteerd, zou New Orleans daar ook ter sprake komen?

Maandagmiddag 1 september

Deze vroege maandagochtend hadden zich in New Orleans vele journalisten verschanst waardoor de impact van Gustav live te volgen was. Verslaggevers van WWL (lokale televisie) en CNN verschenen in regenjacks van hun omroep in beeld terwijl rukwinden van een orkaan door hun haar schoten. New Orleans was helemaal verlaten en noodweer schudde de bomen heen en weer. Wat later die dag, aan het einde van de middag Nederlandse tijd, zijn er beelden te zien van het Industrial Canal waar het water tot aan de top van het muurtje van de dijk staat. Hier ontstond drie jaar geleden de dijkdoorbraak die de Lower Ninth Ward met een vloedgolf deed onderlopen. Een doorbraak die huizen op zijn pad wegvaagde. Vandaag slaan golven over de muur heen, maar de kering houdt het water tegen. CNN bericht even later nog kort over dijkdoorbraken die zouden zijn ontstaan, maar dit blijkt niet te kloppen. De zwakke plekken in de waterkeringen bij de West Bank krijgen het gelukkig niet erg zwaar te voorduren en overstromingen blijven uit. Hierdoor en door de goede evacuatie blijft de schade beperkt. Toch is de schade met schattingen van meer dan 65 miljoen dollar directe schade (NOLA.com) en tussen de 6 en 10 miljard dollar indirecte schade (CNN Money) niet gering.

Goed nieuws! De stad is er nog, de dijken hebben het gehouden en de bewoners van New Orleans hebben het overleefd. De autoriteiten hebben geleerd van de ramp met Katrina (augustus 2005) en dat heeft zeker geholpen. Voorkomen is beter dan genezen. Toch heeft dit ook een keerzijde. Zo zal er bijvoorbeeld over de noodzaak van de evacuatie gediscussieerd worden. Was de evacuatie nodig? De volgende keer zullen wellicht meer mensen de gok nemen om te blijven en kan dit wederom een probleem worden. Dat terwijl dit onder andere een oorzaak was van het grote aantal slachtoffers tijdens Katrina. Hoe groot de impact daarvan ook is geweest, zolang het effect van een orkaan niet direct voelbaar is lijkt evacueren niet altijd een logische keus. Toch is voorkomen nog altijd beter dan genezen

En dat brengt me terug bij mijn artikel van gisteren, waar ik refereerde aan Nederland. Door te investeren in waterveiligheid investeren we direct in de leefbaarheid van ons laaggelegen land. Of we in Nederland zo veilig zijn als wenselijk is wordt morgen door de Deltacommissie aan het kabinet gemeld. Naar verwachting zal er voorgesteld worden om te investeren in waterveiligheid en hier hangt een prijskaartje aan. Dit zal zeker zorgen voor discussie. Deze kosten zullen waarschijnlijk worden gebracht als een investering in het ‘voorkomen’. Bijvoorbeeld als een investering in het verkleinen van de kans op een desastreuze overstroming van de Randstad. Maar kunnen we ons een dergelijke overstroming voorstellen? Is het mogelijk de lange termijn gevolgen van de verschillende scenario’s echt goed te bevatten? Want pas dan is het echt mogelijk om het goed over de kosten van waterveiligheid te hebben, denk ik. Ik ben geen expert en als student waterbouwkunde vind ik het af en toe al lastig te volgen, dus ik kan me voorstellen dat de politiek voor een grote uitdaging staat. Toen de deltawerken uitgevoerd werden had Nederland net de watersnoodramp meegemaakt en was het logisch dat de politiek een groot project ondernam om het land te beschermen tegen water. Nu hoop ik dat New Orleans als voorbeeld kan dienen. Hopelijk maakt de politiek weer de keuze om Nederland op de kaart te zetten met hoe wij onze kennis inzetten om onder zee niveau veilig te kunnen leven. In New Orleans waren ze hiervan in ieder geval onder de indruk!

Marten Hillen

Afstudeerder TU Delft bij Deltares, werkte in 2007 drie maanden in New Orleans.

http://money.cnn.com/2008/09/01/news/economy/gustav_economy/index.htm?cnn=yes

http://www.nola.com/hurricane/index.ssf/2008/09/gustav_spares_new_orleans_area.html


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK