Onverdund onderzoek zelden in media

Nieuws | de redactie
19 september 2008 | Wetenschappers "liegen" als ze in de media vertellen over hun vak. Het echte verhaal kunnen ze niet kwijt. "Onverdund" komt de kern van hun onderzoek zelden aan bod, aldus Robbert Dijkgraaf in een gesprek met documentairemakers.

‘Magie van Wetenschap’ –het motto van het KNAW-jubileum- is ook de titel van een reeks van zes documentaires, die het komende jaar gemaakt wordt over leven en werk van vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en uitgezonden zal worden door de Humanistische Omroep. De films volgen de zoektocht van de onderzoekers om tot inzicht en tot weten te komen. Akademie-president Dijkgraaf is de ankerman van de reeks, een nieuwe rol voor zo’n functionaris in de 200 jaar van zijn Akademie.

Zintuiglijke waarneming, rede, verbeelding, intuïtie. Met deze menselijke vermogens moeten we -met of zonder een God die de weg wijst- het doen om een glimp van de wereld om ons heen te begrijpen en ons onderzoek naar de zin van het bestaan een beetje vooruit te helpen. Hoe wetenschappers op hun specifieke vakgebied die instrumenten hanteren, daarover gaat ‘Magie van Wetenschap’.

De reeks werd geïnspireerd door een rede van Frits van Oostrom bij het Stimuleringsfonds. Hij brak een lans voor tv-programma’s waarin wetenschappers nu eens een keer niet worden opgevoerd als sprekers met een onbegrijpelijk jargon of als goochelaars die hun trucs vertonen. Die uitdaging namen de documentairemakers aan. De formele start van het project vindt medio oktober plaats tijdens een conferentie in het Trippenhuis.

Gelukkig kon Dijkgraaf op ScienceGuide zijn verhaal wel kwijt en niet als goochelaar die een truc kwijt moest. Lees hier bijvoorbeeld zijn beschouwing over 150 jaar Max Planck, de bedenker van de quantummechanica, die door navolgers als Einstein en Heisenberg verder kon worden uitgewerkt tot de wetenschappelijke omwenteling van de 20e eeuw.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK