Plasterk verguld met lage plek in Top 10

Nieuws | de redactie
1 september 2008 | Ronald Plasterk is blij met een lage plaats in de ScienceGuide Top 10. Hij wil namelijk niet waardering krijgen om “het sturen of koers uitzetten van het hoger onderwijs, maar om het steunen.” In zijn rede bij de opening van de UvA kon de minister niet veel concrete steun brengen echter.

De inzet voor matching moet het HO bijvoorbeeld uit eigen middelen dekken. Plasterk wil dat veel meer gedaan wordt aan de matching van student en studie, maar gaat er vanuit dat de rendementsvoordelen daarvan zo groot zullen zijn, dat ondersteuning vanuit OCW niet hoeft. De lumpsum biedt voldoende ruimte, meent de minister, zeker in het licht van de te verwachten meevallers uit het welslagen van meer matching.

Oneens met UvA-voorzitter én Rutte

Het betoog van UvA-voorzitter Karel van der Toorn had hem niet aangesproken. Hij gaf direct aan het niet eens te zijn met diens voorstellen tot collegegelddifferentiatie. “Een reële eigen bijdrage aan de kosten van het onderwijs”, zo vindt van der Toorn, “verhoogt bij de student het besef van de waarde van de studie. Het leidt in de regel tot een krachtiger motivatie om zich in te spannen voor een goed resultaat. Bovendien maakt het studenten bewuster van de eisen die zij aan het onderwijs en de docenten mogen stellen. Waar voor je geld! Een hogere eigen bijdrage gaat vrijblijvend studeren tegen en bevordert de kwaliteit van het hoger onderwijs.” De minister sprak hem tegen en lichtte toe, dat hoger collegegeld de student zou dwingen nog meer baantjes te nemen en juist de gemotiveerde student dan minder in plaats van meer aan haar studie zou doen.

Voorganger Mark Rutte kreeg een draai om de oren van de minister vanwege de VVD- kritiek op vermeende discriminatie door de UU. ScienceGuide schreef hier al uitvoerig over. Plasterk vroeg zich af waar “de VVD al die ophef” vandaan haalde. De UU doet volgens hem wat ook door onder meer de Echo Award aangemoedigd wordt. Beschermheer en jurylid daarvan is Mark Rutte. “Ze moeten dus eerst eens nadenken voordat ze zulke vragen stellen.”

Hersenscan blijft koud bij Kok

De minister riep de universiteiten die binnen het BaMa-stelsel nog een ‘zachte knip’ tussen bachelor en masterfase hanteren hier nu snel een eind aan te maken. Dan kan de verdere uitbouw van het stelsel ter hand worden genomen. Ook meldde hij dat hij eist dat er meer aan gender equality gedaan wordt bij de benoeming van hoogleraren. Er moeten binnen enkele jaren 143 leerstoelen meer door vrouwen bezet worden.

De hersenscan van neuro-experts van de UvA op de minister had boeiende indicaties opgeleverd. De naam Wim Kok had bij de PvdA-denker en –bewindsman uiterst neutrale effecten doen vertonen. Extatisch had zijn brein gereageerd bij het woord Obama.






«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK