Twente verliest talent

Nieuws | de redactie
18 september 2008 | Ongeveer de helft van de afgestudeerde hbo’ers in Twente trekt  daar weg, blijkt uit onderzoek van lector Regionale Ontwikkeling Paul Bijleveld van Saxion. Maar het echte probleem is dat het aantal hoogopgeleiden niet groeit. Die groei is nodig om de innovatieve kennisregio te worden die Twente wil zijn.

Er is namelijk geen sprake van braindrain, omdat vergelijkbare cijfers gelden voor andere hogescholen en er ook sprake is van ‘braingain’. Het afgelopen jaar is er voor het eerst een grootschalig onderzoek gedaan onder Saxion-alumni uit de periode 1997-2007. Gekeken is waar alumni wonen, werken en wat de belangrijkste motieven waren om te blijven in, of te vertrekken uit de regio. Ongeveer de helft vertrekt. Twente heeft echter de ambitie een innovatieve kenniseconomie te worden en daar is een groeiend aantal hoogopgeleiden voor nodig.

Er is dus werk aan de winkel, wil Twente haar ambities realiseren. Het belangrijkste motief om te vertrekken blijkt carrièreperspectief. Meer regionale spin-offs is volgens Bijleveld één van de oplossingen. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de ‘regionale X-factor’. Die blijkt nog niet sterk genoeg om meer hoogopgeleiden hier te houden of hier naartoe te halen. Versterken van die X-factor kan volgens de lector door nog betere dienstverlening en een eenduidige marketing van de regio.

Paul Bijleveld, lector Regionale Ontwikkeling bij Kenniscentrum Leefomgeving van Saxion, bespreekt zijn onderzoek en de resultaten tijdens zijn officiële installatie als lector.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK