Voorkom plagiaat bij kennisproductie

Nieuws | de redactie
4 september 2008 | Er leeft steeds meer behoefte aan duidelijkheid rond plagiaat in het HO. Door de rijkdom van internet kan twijfel bestaan over 'eigenaarschap' en oorspronkelijkheid van kennisproductie. Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van kwaadwillig plagiaat, slechte bronvermelding of zelfs geoorloofd gebruik van andermans materiaal door studenten en onderzoekers. Bij Surf zijn nu juridisch onderbouwde ‘leefregels’ voor geoorloofd hergebruik van materiaal te vinden.

Iedere week komen er meer tools om plagiaat te detecteren. En dan kan fraude leiden tot uitsluiting van examens, het opheffen van bevoegdheden en verlies in het vertrouwen in de competenties van iemand die plagiaat heeft gepleegd. Ook als het dan onbedoeld plagiaat blijkt, is soms het oordeel al geveld. Internet biedt echter andere mogelijkheden van hergebruik van materiaal van anderen dan de wetenschap gewend was. Daar horen leefregels bij, die hergebruikers maar beter leren kennen. Daarom verdient plagiaatpreventie aan het begin van een leertraject zeker zoveel of misschien wel meer aandacht dan plagiaatopsporing achteraf.

SURFdirect heeft zich ten doel gesteld een praktische tool hiervoor te helpen ontwikkelen. De leefregels zijn onderdeel van het rapport: ‘Geoorloofd hergebruik; De juridische aspecten van plagiaat in het hoger onderwijs en Leefregels voor geoorloofd hergebruik van materiaal’. De leefregels zijn ook als handzaam factsheet beschikbaar. Beiden zijn te vinden via de website van SURF: www.surf.nl/plagiaatpreventie


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK