Wat op ‘9-11’ echt gebeurde

Nieuws | de redactie
11 september 2008 | Zeven jaar na '9-11' dringt door waarom de torens überhaupt konden instorten. Materiaalonderzoeker dr. Sergei Dudarev heeft -bij analyses voor reactoren als ITER- ontdekt waarom staal verzwakt en zacht wordt bij hoge temperaturen. Op atoomniveau is staal verdeeld in gebiedjes waarin de magneetvelden van alle atomen in dezelfde richting wijzen. Dudarev ontdekte dat die magnetische ordening boven de 500 graden Celsius verdwijnt.

De cohesie van het materiaal raakt hiervoor verstoord het was dit soort materiaalverzwakking dat volgens de onderzoeker ook op in de New Yorkse Twin Towers optrad.

Dudarev onderzoekt technieken om een hittebestendige reactorwand te maken voor gebruik in toekomstige kernfusie-reactoren zoals de onderzoeksreactor ITER, in aanbouw in het Zuid-Franse Cadarache. In een fusiereactor zit een heet, geladen gas (plasma) van waterstof gevangen in magneetvelden. Bij temperaturen van 150 miljoen graden smelten waterstofkernen samen en komt energie vrij. Dat is de energiebron van de zon en wetenschappers dromen ervan die in te zetten als schone, onuitputtelijke energiebron op aarde. Een kooi van magneetvelden zorgt dat het plasma niet in direct contact komt met de reactorwand, maar die krijgt toch hoge temperaturen te verwerken.

“Als we begrijpen hoe materialen zich gedragen, kunnen we het juiste recept vinden om staal sterker te maken bij hoge temperaturen”, vertelt de onderzoeker, “Ik dacht dat het nuttig zou zijn de data voor een reactorwand te vergelijken met het verzwakkende skelet van de Twin Towers. Maar ik was echt verbaasd toen bleek dat de twee grafieken van verzwakkend staal bijna precies op elkaar pastten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK