Wiskunde, mayonaise, printerinkt

Nieuws | de redactie
8 september 2008 | Het gedrag van bellen in een vloeistof is van groot belang bij productieprocessen van oliescheiding tot mayonaise-fabricatie. Maar het is uitermate lastig te berekenen. Jok Tang brengt hier verandering in. ‘Ook bij natuurlijke processen als regenval en het koken van water kom je dit onderwerp tegen’, zegt de Delftse promovendus.

Het onderwerp ‘gasbellen in een vloeistof’ heeft tal van toepassingen in de industrie. Voorbeelden zijn de scheiding van olie en water in de olie-industrie, het gedrag van inktdruppeltjes bij printers en het maken van producten in de levensmiddelenindustrie, zoals mayonaise.

Voor de industrie is het belangrijk om te weten hoe een stroming met bellen zich gedraagt. Met die kennis is het productieproces immers te verbeteren. Tot nu toe was het, ondanks de steeds snellere computers, echter niet goed mogelijk om stromingen met bellen goed door te rekenen. Computers hadden te veel tijd nodig om de bijbehorende wiskundige vergelijkingen op te lossen. Om toch inzicht te krijgen in het stromingsgedrag, voert men nu meestal op kleine schaal experimenten uit. ‘Maar deze experimenten zijn duur en lastig uit te voeren. We denken dat onze methode op niet al te lange termijn zal worden gebruikt in de industrie. Niet alleen omdat de noodzaak van deze methode groter wordt bij het doorrekenen van grootschaligere problemen, maar vooral omdat ze sneller en goedkoper is dan huidige methodes’, zegt Tang.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK