WO-er content, HBO-er honkvast
Minder dan 50% van de bevraagde jongeren is van mening dat in de opleiding voldoende op inzicht werd getoetst. Ook in het WO is 48% deze mening toegedaan. Positieve uitschieter wat betreft het toetsen op inzicht is de WO sector natuurwetenschappen. Hier is 63% van mening dat voldoende op inzicht werd getoetst.
De examens lijken ook al te makkelijk. 36 % vindt dat de examens niet pittig waren en 40% vindt dat de docenten niet streng waren in de beoordeling van studenten. Opvallend is dat 50% van alle schoolverlaters (inclusief het WO) vindt dat in de opleiding onvoldoende op inzicht wordt getoetst. Ondanks de kritiek op het niveau van de opleidingen bieden deze schoolverlaters wel een goede start op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is laag en de carrièreperspectieven zijn volgens de schoolverlaters goed.
De grote meerderheid van de jongeren die een MBO of HBO opleiding gaan volgen doen dit in dezelfde provincie als waar ze op hun 15/16e woonden en blijven daarna ook in dezelfde provincie wonen en werken. Slechts een klein percentage verhuist om elders een opleiding te gaan volgen. Wel blijft van hen een meerderheid daarna in dezelfde provincie wonen en werken als
waar ze de opleiding gevolgd hebben. Een grote meerderheid (83%) zou, achteraf bezien, de gevolgde opleiding opnieuw kiezen. 75% is tevreden over de functie en iets meer dan 50% vindt dat de functie goede tot zeer goede carrièreperspectieven biedt.
Dat en meer blijkt uit het rapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2007’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd