20 miljard tekort in Duits hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
28 oktober 2008 | Vlak voor de Duitse demografische omslag naar krimp komen de laatste grote leeftijdsgroepen jongeren in het hoger onderwijs. Maar een rekenfout uit 2005 dreigt die kans op een sprong vooruit naar de kenniseconomie nu al te verhinderen.

Het macrobudget voor het hoger onderwijs is in 2005 geprognosticeerd door de ministerconferentie van Schröders Rood-Groene regering met de verschillende deelstaten. Raming was destijds 431.500 extra studenten tot 2020. Die becijfering blijkt er nu meer dan 100% naast te zitten. De komende jaren komen 1,1 miljoen extra jongeren naar het hoger onderwijs.

Het Hochschulpakt van de regering-Merkel uit 2007 geeft voor 91.000 studenten meer een HO-plek tot 2010. Maar dat is nu al veel te weinig gebleken. Ook de 1,5 miljard extra uit Merkels Bildungsgipfel van deze zomer schiet al tekort. Bovendien hebben de deelstaten zich verplicht dat bedrag so weit wie möglich ook echt aan onderwijs te besteden. Zij blijven soeverein bij de facto bestedingen.

Alles bijeen schieten de universiteiten en hogescholen nu 20 miljard tekort tot 2020 om de aanwas van studenten op te vangen. In sommige deelstaten wordt –vanwege de eerdere demografische ramingen- zelfs nu al gesneden in het aantal plaatsen van studenten in het HO. Stadstaat Bremen heeft een hoge ‘staatsschuld’ en vermindert zijn uitgaven tot 2010 al met 16 miljoen, bijvoorbeeld. In de tien jaar sinds het aftreden van Helmut Kohl daalde de Duitse investering in onderwijs van 5,4% naar 5,1% van het BBP; nog slechts 0,1% meer dan de Nederlandse investering.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK