20 miljard tekort in Duits hoger onderwijs
Het macrobudget voor het hoger onderwijs is in 2005 geprognosticeerd door de ministerconferentie van Schröders Rood-Groene regering met de verschillende deelstaten. Raming was destijds 431.500 extra studenten tot 2020. Die becijfering blijkt er nu meer dan 100% naast te zitten. De komende jaren komen 1,1 miljoen extra jongeren naar het hoger onderwijs.
Het Hochschulpakt van de regering-Merkel uit 2007 geeft voor 91.000 studenten meer een HO-plek tot 2010. Maar dat is nu al veel te weinig gebleken. Ook de 1,5 miljard extra uit Merkels Bildungsgipfel van deze zomer schiet al tekort. Bovendien hebben de deelstaten zich verplicht dat bedrag so weit wie möglich ook echt aan onderwijs te besteden. Zij blijven soeverein bij de facto bestedingen.
Alles bijeen schieten de universiteiten en hogescholen nu 20 miljard tekort tot 2020 om de aanwas van studenten op te vangen. In sommige deelstaten wordt –vanwege de eerdere demografische ramingen- zelfs nu al gesneden in het aantal plaatsen van studenten in het HO. Stadstaat Bremen heeft een hoge ‘staatsschuld’ en vermindert zijn uitgaven tot 2010 al met 16 miljoen, bijvoorbeeld. In de tien jaar sinds het aftreden van Helmut Kohl daalde de Duitse investering in onderwijs van 5,4% naar 5,1% van het BBP; nog slechts 0,1% meer dan de Nederlandse investering.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap