25 % raakt voorgeschreven antidepressiva niet aan

Nieuws | de redactie
22 oktober 2008 | Elk jaar krijgen zo’n 300.000 mensen een recept met een antidepressivum. Een kwart van hen gaat echter niet met het recept naar de apotheek. Of ze halen het antidepressivum wel op, maar beslissen alsnog om niet te beginnen, of stoppen al binnen twee weken. Dat blijkt uit onderzoek van apotheker en UU-promovenda Katja van Geffen. “Van de mensen die waren gestopt, had ruim de helft dit op eigen initiatief gedaan, zonder de huisarts hierover te informeren.”

Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek van Van Geffen is dat patiënten die antidepressiva kregen voorgeschreven voor niet-specifieke klachten, de behandeling bijna drie keer vaker afwezen. Van Geffen: “Deze patiënten kregen antidepressiva voor bijvoorbeeld vermoeidheid en slaapproblemen in plaats van angst, depressie of een paniek- of dwangstoornis, waarvoor antidepressiva eigenlijk zijn bedoeld.” De angst voor bijwerkingen, afkeer tegen medicijngebruik, angst voor verslaving, of omdat de patiënt zich inmiddels beter voelt, zijn redenen om een behandeling met antidepressiva af te wijzen. “Van de mensen die waren gestopt, had ruim de helft dit op eigen initiatief gedaan, zonder de huisarts hierover te informeren.”
 

Ook blijken patiënten en artsen te verschillen in de perceptie van de klachten. Van Geffen: “Het is belangrijk dat artsen aan patiënten vragen hoe zij hun klachten benoemen en of zij denken dat een antidepressivum een oplossing kan bieden voor hun probleem. Het voorschrijven van antidepressiva moet een gezamenlijke beslissing van de arts en de patiënt zijn.” Patiënten vinden ook dat de informatie over antidepressiva beter afgestemd moet worden op hun persoonlijke behoeften. Veel patiënten hebben behoefte aan concrete en praktische informatie over de noodzaak van gebruik, de bijwerkingen en het vertraagd intreden van de werking van het antidepressivum. Van Geffen ziet hier een belangrijk rol weggelegd voor de apotheker.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK