Balkenende: “We moeten blijven werken aan kennis”

Nieuws | de redactie
9 oktober 2008 | Minister-president Jan Peter Balkenende reageert verheugd op het artikel op ScienceGuide over de stijging van Nederland op de Competitiveness Index 2008-2009 van het World Economic Forum. "Dit onderstreept onze ambities", zegt de premier in een eerste persoonlijke reactie. Wat hem zeker aanspreekt is dat "Nederland is gestegen van de 10e naar de 8e plaats."

 Deze stijging komt doordat de onderzoekers van ‘Davos’ meer efficiëntie zien op onze arbeids- en goederenmarkt. En het WEF constateert excellente prestaties bij toptechnologie. Balkenende zegt veel belang te hechten aan deze stijging, want hij heeft onlangs in gesprek met ScienceGuide opnieuw uitgesproken dat Nederland uiteindelijk in de top 5 terecht moet komen.

“Ik zie wereldwijd de kracht van onze kennissector en hoor daarover van collega’s en gesprekspartners hoort. Wat het agro-cluster rond Wageningen Universiteit en de kennisbedrijven daaromheen in dat opzicht presteren, weten ze allemaal bijvoorbeeld. Ik was vorige week in New York en daar is de naam van de creatieve industrie uit Nederland geweldig. Als volgend jaar NY 400  gevierd wordt, dan krijgen mensen uit die sector bij ons een grote rol. Dat werd mij nu al duidelijk gemaakt.” Hij voegt daar nu met deze nieuwe cijfers en analyse in de hand aan toe: “Het is noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze economie te versterken. We moeten blijven werken aan het verstevigen van de basis van onze economie. De veranderagenda van het Innovatieplatform en acties als het aantrekken van meer buitenlandse bedrijven komen daarbij goed van pas.”

Deze veranderagenda legt nadruk op nieuwe accenten als een roadmap to excellence voor het onderzoek ter versterking van de KIA, de werving van 1000 extra PhD’s van buiten ons land als kenniswerkers en versterking van de kwaliteit en het aanbod van de internationale scholen in ons land. Naast het aantrekken van bedrijfsactiviteiten van grote bedrijven uit de Fortune 500, benadrukt de premier dat zijn Innovatieplatform ook Nederlandse bedrijven met ongeveer 2 miljoen omzet sneller wil laten doorgroeien naar 20 miljoen en de productiviteit van bedrijven verhogen door slimmer te werken in het kader van ‘sociale innovatie’. Dit accent werd ook door RSM-onderzoeker prof Volberda in zijn analyse voor het WEF en in het artikel op ScienceGuide over zijn werk daaraan gezet.  
 
De acties van de premier en zijn platform in dit verband vindt u op www.innovatieplatform.nl  en de wedstrijd die is uitgeschreven om Nederland in het buitenland beter te positioneren op www.orangecontest.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK