Best in town

Nieuws | de redactie
6 oktober 2008 | Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht heeft het Filmfonds voor de eerste keer documentaire Wildcards uitgereikt aan drie net afgestudeerde filmmakers. Edward Cook -  deze zomer afgestudeerd in Audiovisueel ontwerpen van de Willem de Kooning Academie, was met zijn film ’Best in Town’ een van de winnaars. De commissie selecteerde de winnaars uit de eindexamenfilms van 2008. De film gaat over een 70 jaar oude hotdogstand in Reykjavik, genaamd ‘Bæjarins Beztu’.

Edward Cook maakte er een documentaire van een kwartier over, goed voor de publieksprijs bij de TENT. Academy Awards’08, een jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamen video’s, films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies.

Cooks minuscule IJslandse hotdogstand is niet zo’n willekeurig onderwerp als het lijkt: de stand is wereldberoemd. Bill Clinton en James Hetfield van Metallica worden er met evenveel zorg geholpen als de lokale daklozen, die er elke dag een gratis worst mogen halen. In augustus 2006 riep de Britse krant The Guardian het stalletje uit tot beste hotdogstand van Europa. Toch gaat het in ‘Best in Town’ niet om de stand zelf. In de 15 minuten en 36 seconden lange film toont Cook op hartverwarmende wijze hoe een simpel product nog altijd stand houdt en alle lagen van de bevolking bij elkaar brengt.

De winnaars van de Wildcard krijgen ieder 40.000 euro om zonder restricties een nieuwe documentairefilm te maken onder begeleiding van een producent en een regiecoach. Met dit initiatief wil het Nederlands Filmfonds nieuw talent stimuleren. Het streven is om de films op het Nederlands Filmfestival van 2009 in première te laten gaan. Andere winnaars waren Carine Bijlsma en Jan Jaap Kuiper beide recentelijk afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK