Bologna echt serieus nemen

Nieuws | de redactie
20 oktober 2008 | OU-voorzitter Theo Bovens vindt dat over de feitelijke werking van BaMa –in het vooruitzicht van ‘Leuven 2009’- nog eens kritisch nagedacht moet worden.

Naar aanleiding van de verschillende analyses die bij de dies van de OU gepresenteerd werden schrijft Bovens onder meer, dat rector magnificus Fred Mulder de eerste resultaten van een groot onderzoek onder scholieren/studiekiezers en beginnende studenten presenteerde. Voor het BaMa-stelsel was de conclusie van belang dat een niet geringe minderheid (20 à 30%) van de studiekiezers overweegt om na de bacheloropleiding de studie te onderbreken. Ruim de helft van de ondervraagden wil een brede bacheloropleiding.

Er is nog van alles mis
De invoering van het Bologna-akkoord (BaMa-stelsel) is in Nederland voorspoedig verlopen. Als je echter eerlijk bent, zijn de verschillen met wat vroeger het kandidaats- en doctoraalexamen waren, niet groot. Van een verwachte mobiliteit van studenten na het behalen van de bachelortitel is nauwelijks sprake. Universiteiten doen er alles aan om studenten drempelloos door te laten studeren in een doorstroommaster bij dezelfde instelling. De wo- bachelor wordt in Nederland niet gezien als een relevante opleiding voor de arbeidsmarkt. Dus de studie even onderbreken om te gaan werken en later pas de master doen, is onaantrekkelijk.

Het kan anders
Het Bologna-proces écht serieus nemen betekent dat er werk gemaakt moet worden van brede wo-bachelors mèt arbeidsmarktrelevantie. Voor de studenten die in één keer willen doorgaan met de master is dat geen probleem; voor hen die dat niet willen biedt het echter meer mogelijkheden, minder kans op verkeerde keuzes en verloren jaren.

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK