Een mijlpaal in de scheikunde

Nieuws | de redactie
21 oktober 2008 | De ontrafeling van de ziektes BSE en Creutzfeld-Jakob lijkt een stuk dichterbij. Het is de onderzoekers van ETH Zürich en de Technische Universität München namelijk gelukt om het eerste synthetische ‘anchored prion’ te vervaardigen. “Een mijlpaal in de scheikunde”, zo meent ETH professor en woordvoerder van het researchteam Peter Seeberger. “This opens up a whole new range of possibilities and insights for research.”

BSE (Boviene Spongiforme Encefalopathie), ook bekend als de gekkekoeienziekte, was veelvuldig in het nieuws in de jaren ‘90. BSE zou bij mensen de fatale ziekte van Creutzfeld-Jakob tot gevolg kunnen hebben. Deze ziektes zouden veroorzaakt worden door prionen, normaal gesproken onschadelijke eiwitdeeltjes die normaal in de hersenen voorkomen, die in staat bleken om de structuur van andere moleculen in het eiwit te veranderen.

Hoe dit precies werkt, is nog steeds onbekend. Wetenschappers hebben als vermoedelijke dader glycosylphosphatidylinositols(GPI’s) op het oog. Dit zijn residuen van suiker en vet en ‘familie’ van de prionen. Deze GPI’s zouden onschadelijke prionen destructief maken door ze te ‘verankeren’ aan hersencellen. Naast het tot stand brengen van deze ‘anchor prions’ zouden ze andere prionen aanmoedigen om hun structuur te veranderen. Seeberger: “Simple prions do not cause illness without anchoring. Consequently, it is essential for prion research that prions can be analyzed with GPI anchors”. Dat laatste hebben de Duitsers en Zwitsers voor elkaar gekregen.

Het ETH-team maakte een kunstmatig ‘CPI-anker’ en de onderzoekers van de Technische Universität München vervaardigden onder leiding van professor Christian Becker de synthetische prion. De hechting van beide resultaten bleek een juiste weergave van de werkelijke constructie te zijn. Met deze fabricage is het mogelijk om preciezer onderzoek te verrichten. Wellicht kan zo daadwerkelijk vastgesteld worden of de GPI’s de grote boosdoeners zijn. Seeberger verklaart dat hij dit werk niet zelf op zich zal nemen: “This is up to the prion researchers under Prof. Adriano Aguzzi at University Hospital Zurich, to whom we can now offer the appropriate tool through our molecules.”

Lees ook het interview dat Scienceguide had met ETH-rector Heidi Wunderli-Allensprach en het portret dat ScienceGuide maakte van het excellente bètaonderwijs aan de ETH Zürich.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK