Erasmus compleet online

Nieuws | de redactie
15 oktober 2008 | De vijftien belangrijkste boeken van Erasmus zijn gedigitaliseerd, plus het verzamelde werk dat kort na zijn dood (in 1536) in negen dikke delen verscheen. Het resultaat is gratis beschikbaar voor iedereen op de website van het Erasmus Center: www.erasmus.org. Het project kwam tot stand door de samenwerking tussen het Erasmus Center for Early Modern Studies en de Bibliotheek Rotterdam.

De Bibliotheek Rotterdam bezit de grootste Erasmusbibliotheek ter wereld. Meer dan 1.000 boeken in deze collectie stammen uit de 16e eeuw. In het Erasmus Center for Early Modern Studies werkt Bibliotheek Rotterdam samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De gedigitaliseerde bronteksten zijn onderdeel van Erasmus Online, een bibliografische database van alle vroegmoderne uitgaven van Erasmus’ werk. Alle afzonderlijke titels — zoals Lof der Zotheid of Adagia — zijn snel en eenvoudig te vinden, bladzij voor bladzij door te bladeren en desgewenst enorm uit te vergroten. Zo is elk detail te bestuderen.
Zoeken in de teksten zelf is nog niet mogelijk. Zodra de techniek het toelaat dat scanners oude drukletters vrijwel foutloos herkennen, worden de nu gedigitaliseerde teksten ook volledig doorzoekbaar.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het Van Enter-Westerman Holstijn Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, en door de Erasmusstichting te Rotterdam. Voor het digitaliseren is samengewerkt met IDC Publishers, een imprint van Koninklijke Brill te Leiden, en met Trilobiet Internetdiensten in Rotterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK