KIA ‘minimale voorwaarde’ voor ons land

Nieuws | de redactie
2 oktober 2008 | De Kennisinvesteringsagenda is geen beleidssuggestie meer. Het Innovatieplatform van premier Balkenende noemt concrete verwezenlijking ervan "een minimale voorwaarde" om Nederland in de wereldtop van kennis en innovatie te houden. Zij moet zelfs aangescherpt worden door KNAW, NWO en VSNU in een 'roadmap to excellence' voor het onderzoek.

Op vraag van ScienceGuide of bij zo’n routekaart niet ook de top van de kunstopleidingen in ons land -in het hbo- en meer breder ook de lectoraten van de hogescholen betrokken zouden moeten worden, werd vanuit het IP “Eh ja, goed punt” gezegd.

Premier Balkenende erkende bij de presentatie van zijn veranderagenda ‘The Netherlands, connecting global ambitions’ dat ons land “onder de top van de wereld scoort bij de concurrentiekracht.” Benchmark blijft voor hem dat Nederland “in de top 5 hoort en kan.” In de relevante rankings blijft ons land al enige tijd rond 10 à 12 hangen. Ook werd ScienceGuide vanuit het IP gemeld, dat tegen de verwachtingen in de kennisinvesteringsquote van de uitgaven van ons land niet stijgt conform de KIA-opzet, maar ondanks de aardgasinvesteringen van het FES toch nog verder daalt.

Hoe wezenlijk de doorvoering van de KIA daarom is, blijkt uit de toedeling van dit zwaartepunt voor de premier aan IP-lid Alexander Rinnooy Kan als primaire trekker ervan binnen het platform. Het roadmap-ontwerp is bij Robbert Dijkgraaf gelegd, die als alumnus van de Gerrit Rietveld Academie de vergissing ten aanzien van de beperkte scope van excellence wel zal kunnen wegpoetsen.

De KNAW-president is ook de trekker van Balkenende’s project om 1000 PhD’s extra uit de wereldwijde kennismarkt naar ons land te ‘lokken’. Deze krachtige KIA-aanzetten zijn opmerkelijk, omdat in de OCW-begroting op Prinsjesdag geen verwijzing naar dit beleidsaccent is opgenomen. In de internationaliseringsparagraaf is daarin geen impuls te vinden à la de 1000 PhD’s.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK