Kosmische muziek voor Gronings astronoom

Nieuws | de redactie
20 oktober 2008 | De Este componist Urmas Sisask schrijft een nieuw werk, opnieuw geïnspireerd door bèta-tech. Het is een 4-handige pianocompositie en de toondichter draagt het op aan het Grieg Pianoduo en de bekende Groningse astronoom Peter Barthel. Dit nieuwe werk is speciaal voor Internationaal jaar van de Sterrenkunde 2009 geschreven.

Componist Sisask, die ook koor- en orkestdirigent is, laat zich geregeld bij zijn werk inspireren door de kosmos. Binnen reeds 91 gepubliceerde opusnummers valt op dat naast de vele werken voor zang en koor ook de instrumentale en orkestwerken ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Met dit repertoire heeft Sisask een geheel eigen compositiestroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam ‘astromuziek’. Deze brengt in zijn uitwerking unieke resonanties teweeg: een kosmische ervaring voor de luisteraar!

Waren bij eerdere composities de Melkweg, sterrenbeelden of verschillende typen sterrenstelsels het thema, in het nieuwe werk zal Sisask de beroemde Sombrero-nevel verklanken. De Sombrero-nevel is de bijnaam van het fraaie spiraalsterrenstelsel Messier 104, dat zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar van onze Melkweg bevindt.

Het Grieg duo zal samen met de astronoom deze nieuwe compositie in 2009 gaan uitvoeren. Het pianospel zal worden begeleid door beelden van het heelal, in het bijzonder van de kosmische objecten die in de muziek verklankt worden. De wereldpremière van het nieuwe werk staat gepland voor zomer 2009. Iedereen hoopt dat ook de componist daarbij aanwezig zal zijn.

U kunt de componist hier zijn eerdere astro-werk Kassiopeia zien en horen uitvoeren, waarin hij zelf de pianopartij voor zijn rekening neemt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK