Kuifje in ’t Harde

Nieuws | de redactie
20 oktober 2008 | Met de zelfgebouwde raket Stratos wil een groep Delftse studenten letterlijk nieuwe hoogtes bereiken. Op donderdag 23 oktober wordt de belangrijkste motor van de Stratos getest op de militaire basis van ’t Harde. Het project Stratos is een initiatief van DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering), een vereniging van tachtig TU-studenten elektrotechniek en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Hun streven is om met een zelfgebouwde raket een recordhoogte voor een Europese (geavanceerde) amateurraket te bereiken. Dat record staat nu op 10,6 kilometer. De verwachting is dat de Stratos tot circa 15 kilometer zal komen.

Daarnaast hopen de studenten met dit project kennis op te doen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie raketten. De Stratos-raket wordt naar verwachting eind januari gelanceerd in Esrange (Noord-Zweden). De vier meter lange raket zal dan binnen een minuut, met snelheden tot 3600 km/u, een hoogte van 15 kilometer bereiken waarna een deel van de raket aan een parachute zal terugkeren naar de aarde.

Eerst wordt echter op donderdag 23 oktober op de militaire basis in ’t Harde de belangrijkste motor van de Stratos getest. Hierbij vindt geen lancering plaats. De ‘sustainer- motor’ neemt de aandrijving na ongeveer 13 seconden over van vier booster-motoren, die het eerste stuk voor hun rekening nemen. Deze ‘sustainer-motor’ is onder meer bijzonder vanwege de behuizing, gemaakt van koolstofvezelcomposiet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK