Motivatie duurder dan zesjes

Nieuws | de redactie
14 oktober 2008 | Geselecteerd worden voor een honoursklasje is voor elke student een mooi signaal. Maar wat als je instelling vervolgens € 3000 in rekening brengt? Zo'n strafport op kwaliteit dreigt aan de UvA, zo vrezen de studenten.

Asva en CSR voelen weinig voor betalingen bovenop het regulier collegegeld voor vakken en studieonderdelen die studenten uit vrijwillige interesse en motivatie doen. Hun universiteit overweegt dit door te voeren om gaten in de begroting te dekken. Asva- voorzitter Martijn Weeda verbaast zich over zulke plannen tegenover ScienceGuide , al was het maar omdat ze “ontmoedigend zijn voor elke student die juist extra’s uit zijn studie wil halen. Dit institutionaliseert de zesjescultuur.” Het tarief lijkt op zo’n € 100 per extra studiepunt-inzet te gaan worden.

De studenten weten duurzamer bronnen voor kostenbeperking aan hun universiteit, zo melden zij: energiebesparing. Vergeleken bij andere instellingen zou de UvA veel kwijt zijn aan verwarming en stroom. Reden is de centrale verwarming per gebouw, waardoor alle werkkamers en (grote) collegezalen tegelijk en permanent warm gestookt worden. De computerzalen kunnen ook zuiniger stellen de studenten: het is nu niet mogelijk de pc’s aan het eind van de werkdag tegelijk af te sluiten, waardoor vele daarvan de hele nacht blijven doorbrommen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK