Nieuwe WO-titels en scherpere masters

Nieuws | de redactie
16 oktober 2008 | De KNAW wil een eind aan de doorstroommaster in het WO. Het BaMa-stelsel is namelijk gebaat bij een 'harde knip' tussen de bachelors- en de mastersfase. Wel is een flexibele benadering daarvan zinvol en mogelijk om onnodige studievertraging te voorkomen. Ook moet er individuele selectie komen bij de toelating van studenten tot een masters en nieuwe titulatuur.

Zulke maatregelen komen de kwaliteit van de opleidingen ten goede en vergroten de aantrekkingskracht voor buitenlandse studenten, aldus de KNAW. De Akademie bepleit in haar advies aan de regering over de vervolmaking van BaMa eveneens een betere landelijke afstemming, over faculteits- en universiteitsgrenzen heen.

Explosief is het voorstel van de Akademie om de titulatuur aan de universiteiten aan te passen: wie een kortere, 1–jarige master in de alfa/gamma sector voltooit zou MA kunnen worden, de langere research-gedreven 2-jarige opleidingen zouden resp. de titel MSc en MPhil opleveren. Zouden ze bij de Akademie de hilarische werking van de titel Dr Phil wel hebben beseft?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK