Nijmegen ‘de beste’?
In de Elsevier-enquete, waar zij zich op beroepen, keken hoogleraren namelijk naar vier andere criteria dan studenten: het bachelorprogramma, het masterprogramma, de docenten en de wetenschappelijke publicaties. Op basis van deze criteria staan de RU en de VU gedeeld op vijf, de laatste plaats bij de ‘brede universiteiten’. De UU staat op de eerste plaats.
“Dat de bacheloropleidingen in Nijmegen een goede tweede plaats bekleden, mocht niet baten. De kwaliteit van zowel het masterprogramma als de wetenschappelijke publicaties wordt door hoogleraren als slechtste bevonden. Kortom, waar studenten niets dan lof hebben voor de RU, waarderen de hoogleraren de universiteit in mindere mate. Hoe is deze paradox te verklaren?
Ten eerste werden studenten en hoogleraren verzocht naar enigszins andere facetten te kijken. Waar de hoogleraren eerdergenoemde criteria bekeken, beoordeelden studenten hun opleiding op de volgende punten: de faciliteiten, het programma, de kwaliteit van het onderwijs en de docenten, de wijze van toetsen en de interne organisatie en communicatie.
Ten tweede kunnen studenten de universiteiten niet objectief vergelijken. ‘En dat kunnen de hoogleraren en universitair hoofddocenten juist weer wel’, stelt Elsevier,” zo analyseert ANS-online
Meest gelezen
-
Leenstelsel blijft bij VVD; GroenLinks, CDA, D66 en CU willen inkomensafhankelijke beurs
-
Onderwijsinnovatie kan zowel uitdagend als leuk zijn
-
LSVb teleurgesteld: beloftes afschaffen leenstelsel blijken niet veel waard
-
Wetenschap betrekt burgers niet wezenlijk bij onderzoek
-
Blended learning is een middel, geen doel op zichzelf
Uitgelichte dossiers
