Planning niet de vijand van creatieveling

Nieuws | de redactie
14 oktober 2008 | Ook mensen in creatieve beroepen hebben baat bij het goed plannen van hun werkzaamheden. Tot die conclusie komt onderzoeker Floor Beeftink in haar TU/e-promotieonderzoek. Die conclusie is opvallend, omdat vaak wordt gedacht dat creatievelingen vooral afhankelijk zijn van ‘inspiratie’ en dus best chaotisch kunnen zijn in hun werk.

De promovenda onderzocht de rol van time management in creatief werk. Daarvoor deed ze onderzoek onder studenten, jonge ingenieurs en architecten. Ten eerste blijkt dat time management (het strak managen van de tijdsbesteding aan je werkzaamheden) een positief effect heeft op creativiteit. Beeftink laat in haar proefschrift zien dat het goed plannen van werk een innovatieve denkstijl niet in de weg zit. Sterker nog, het gebruik van ‘time management’ zorgt voor een meer ontspannen gevoel, en daarmee voor meer creativiteit.
 
Een tweede conclusie is dat het nut heeft creatieve taken ‘even weg te leggen’ en met een andere klus aan de slag te gaan. De studenten die meewerkten aan Beeftinks onderzoek kregen hierdoor meer ingevingen en liepen minder vaak vast met hun werk. Verder blijkt uit haar onderzoek dat mensen met creatieve beroepen vaker de neiging hebben het werk uit te stellen tot vlak vóór de deadline. Dat biedt hen namelijk de gelegenheid ideeën te laten bezinken en inspiratie op te doen. Het is echter wel van belang weer op tijd te beginnen. Het onderzoek laat dan ook zien dat juist díe creatieve professionals succesvoller zijn, die goed zijn in time management. Beeftink verdedigt haar proefschrift ‘Time to be creative?’ op woensdag 15 oktober in het Van Abbemuseum in Eindhoven.
 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK