Promoveren in de kunsten

Nieuws | de redactie
20 oktober 2008 | De derde cyclus in het kunstonderwijs krijgt steeds meer vorm. Het Nederlands HO kent een nieuw daarmee nu fenomeen: kunstenaars kunnen nu gaan promoveren in de beeldende kunst en vormgeving. PhDArts is de naam van het onderwijsprogramma dat de Universiteit Leiden en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag samen hiervoor hebben opgezet.

Voor onderdelen van de promotie-opleiding wordt samengewerkt met het Instituut voor Onderzoek in de Kunsten van de Associatie K.U. Leuven.

Onderzoeksvoorstellen

PhDArts biedt een internationaal promotietraject aan in de beeldende kunst en vormgeving dat naast het individuele onderzoek ook uit een promotie-opleiding bestaat. Onderzoek in de beeldende kunsten kenmerkt zich door een wisselwerking met de artistieke praktijk. Het maakt onlosmakelijk deel uit van de artistieke praktijk van de onderzoeker. Bij het onderzoek in de kunsten werkt de promovendus vanuit de praktijk en is het artistieke proces een wezenlijk onderdeel van de onderzoeksvraag. Het soort onderzoek dat de promovendi doen, is alleen mogelijk dankzij hun kunstenaarschap, en omgekeerd ontwikkelen ze hun kunstenaarschap door het onderzoek dat ze doen.
Onderzoeksvoorstellen kunnen twee maal per jaar aan de toelatingscommissie worden voorgelegd. Deadlines: 30 oktober en 30 april.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK