Snufje ongezond in Nijmegen

Nieuws | de redactie
27 oktober 2008 | Drie op de tien Nijmeegse studenten heeft ooit drugs gebruikt. De mannen hebben veel meer ervaring met drugs dan vrouwen. De helft van de gebruikers heeft het afgelopen jaar hasj, xtc of cocaïne genuttigd. Robbert-Jan Verkes, UMC-psychiater en verslavingsdeskundige, waarschuwt vooral tegen cocaine.

Gevraagd door ReseachNed naar het gebruik in het afgelopen jaar komt een duidelijk beeld naar voren: 19 % van de mannen en 12 % van de vrouwen heeft het afgelopen jaar drugs ingenomen, zo schrijft Vox. Van deze groep gebruikt 85 % hasj en weed, 8 % xtc en 3 % cocaïne. Nog eens 3 % wisselt de middelen af. Ook is alle studenten gevraagd of naar hun idee het drugsgebruik in de studentenwereld toe- of afneemt. 3 % spreekt van een toename, 1 % van afname; de rest denkt dat het gelijk is gebleven of heeft er geen idee van. Te stoned zeker.

Robbert-Jan Verkes, psychiater van het UMC St Radboud, noemt vooral het cocaïnegebruik schadelijk. Deze drug is in opkomst en wordt in Nijmegen vooral door mannen genoten. ‘Uren kauwen op cocabladeren is nog te doen, een haal zuiver poeder door de neus is daarentegen zeer schadelijk voor het brein. Als ik één tip moet geven, is het deze: blijf van de coke af.’ Het volledige verslag van de jacht op coke in het Nijmeegse nachtleven door de journalisten van Vox, leest u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK