Van der Toorn wil ‘schepje bovenop doen’

Nieuws | de redactie
23 oktober 2008 |

UvA-voorzitter Van der Toorn wil de discussie over excellentie in een andere richting sturen. “Als universiteit wil je altijd excelleren maar de discussie zoals die de afgelopen maanden gevoerd is [naar aanleiding van zijn rede bij opening academisch jaar] ging vooral over geld. Dat is natuurlijk van belang, maar ik wil ook kijken naar de inrichting en wat er bij excellent onderwijs allemaal komt kijken.” Hij heeft daartoe zijn scherpste critici uit LSVB, ASVA en de CSR uitgenodigd. Vanwaar die ontmoeting?
‘Ik heb ze uitgenodigd om met mij van gedachten te wisselen aangaande het begrip excellentie. De voorzet voor die discussie heb ik gegeven bij de start van het academisch jaar en mijn speech toen heeft voor veel discussie gezorgd.’

Op de opiniepagina van Folia kreeg u er flink van langs; de strekking in het algemeen was dat u zich vooral  richtte op de elitestudenten.
‘Ik heb die discussie met interesse gevolgd en was ook blij met de reacties. Anders doe ik namelijk niet dit soort uitspraken. Het is wel een feit dat ik heel benieuwd ben naar de mening van studenten hoe ze over dit onderwerp denken, maar wil ook op een objectieve manier kijken hoe bepaalde zaken bekostigd moeten worden. Daarnaast heb ik [de hoogleraren] Arnoud Boot en Jose van Dijck uitgenodigd omdat die waarschijnlijk weer op een andere manier naar het onderwerp kijken. ‘

Waarom vindt u excellentie een belangrijk onderwerp?
‘Als universiteit wil je altijd excelleren maar de discussie zoals die de afgelopen maanden gevoerd is ging vooral over geld. Dat is natuurlijk van belang, maar ik wil ook kijken naar de inrichting en wat er bij excellent onderwijs allemaal komt kijken.’

U wilt binnen de UvA een scheiding aanbrengen tussen ‘goed’ onderwijs en excellent onderwijs.
‘In zekere zin wel, want anders heeft het begrip excellent geen waarde. Als je bij ons studeert krijg je een prima opleiding. En als je echt ambitieus bent, dan kan je daar nog een schepje bovenop doen.’

Wanneer bent u tevreden na afloop?
‘Als we een open gesprek hebben gevoerd dat niet onmiddellijk gepolitiseerd is met harde standpunten op tafel. Ik wil met de studenten praten over inhoud. Niet over de problemen in de wereld; niet over de problemen die er binnen de UvA spelen. Het gaat maandag om dingen die ertoe doen.’ [gesprek met Jim Jansen van Folia]
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK